Planprocessen
En planprocess startar när en ansökan om planbesked kommer in till kommunen. Ansökan behandlas av miljö- och byggnadsnämnden och får antingen positivt eller negativt besked.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som styr hur marken inom det detaljplanelagda området får användas. I detaljplanen kan det till exempel stå om marken ska användas till bostäder, handel, kontor, park eller något annat. Det kan också stå vilken storlek det får vara på hus, hur höga husen får vara, hur långt från tomtgränsen de får vara och vilka rättigheter som finns att dra fram ledningar eller gångvägar över andras mark.
En detaljplan gäller tills att den upphävs eller ersätts av en ny. De flesta detaljplanelagda områdena i kommunen finns i tätorterna och i våra fritidshusområden.
Så blir en detaljplan till
En planprocess startar när en ansökan om planbesked kommer in till kommunen. Ansökan behandlas av miljö- och byggnadsnämnden och får antingen positivt eller negativt besked - det vill säga det blir ett ja eller ett nej till att kommunen ska inleda ett detaljplanearbete.
Under planarbetets gång har medborgare och sakägare möjlighet att tycka till om planen vid samrådsfasen och vid granskningsfasen. Under planarbetets gång kan det komma fram synpunkter och omständigheter som leder till att förslaget till detaljplan får en annan inriktning eller utformning än det ursprungliga förslaget.
Det är de förtroendevalda i miljö- och byggnämnden (eller kommunstyrelsen, för planer av så kallat principiell betydelse) som bestämmer om en detaljplan ska antas.
Det finns flera olika sätt för kommunen att ta fram en detaljplan men de vanligaste är standardförfarande respektive utökat förfarande. Vilket förfarande som används beror på till exempel hur omfattande detaljplanen är, hur stort allmänhetens intresse är för förändringen och hur väl planen stämmer överens med översiktsplanen.
Det vanligaste är att detaljplanen tas fram enligt standardförfarande. Här nedanför beskriver vi hur processen för ett standardförfarande brukar se ut.