Förutsättningar

En större markbaserad solcellsanläggning innebär ofta att naturmiljön ändras väsentligt. En solcellspark är en större solcellsanläggning som ofta installeras på marken och används för kommersiellt bruk. Vanligen placeras solcellsparker på markytor som sträcker sig över flera hektar och som inte har andra användningsområden, exempelvis på mark längs motorvägar och områden kring flygplatser. Anläggningar i skogslandskapet förekommer också. Den som avser att anlägga en solcellspark behöver alltid kontakta kommunens bygglovsavdelning och Länsstyrelsen.

I princip kräver alla storskaliga solcellsanläggningar i naturen samråd med Länsstyrelsen (miljöbalken 12 kapitlet 6 §), men det kan även gälla mindre anläggningar. Anläggningar på mark kräver inte bygglov. Transformatorstationer och teknikbodar kräver däremot bygglov.

Många villatak är tillräckligt stora för att under delar av året kunna producera el som täcker en stor del av hushållets elbehov. En solcellsanläggning på ett villatak kan vid goda förhållanden ha en total installerad effekt på omkring 5 kW vilket tar en yta på ca 30 m².

För att installera solceller på befintliga byggnader utanför detaljplanerat område krävs inte bygglov. Inom detaljplanerat område kan det krävas bygglov om det bedöms bli en omgivningspåverkan genom exempelvis reflektioner. Planerar man att installera solceller på befintliga byggnader inom detaljplanerat område bör man rådgöra med kommunen för att säkerställa att inget bygglov krävs.
Kartbilden nedan visar antalet solskenstimmar per år över Sverige. Bergs kommun ligger i snitt på 1400–1500 solskenstimmar.

Klimatkarta som illustrerar värdet för solskenstid under ett år för den av WMO definierade normalperioden 1961–1990.