Avgränsning och process
Arbetet med energibruksplanen följer plan- och bygglagens process för översiktsplanering. Kommunen tar fram ett förslag som presenteras för allmänheten och olika myndigheter för att inhämta synpunkter i ett samråd. Kommunen ska sedan ta ställning till, och besvara de synpunkter som kommit in. Förslaget kan sedan justeras efter de synpunkter som framkommer i samrådet. Det reviderade förslaget ställs sedan ut för granskning, där förslaget likt samrådet presenteras för allmänhet och olika myndigheter. Efter granskningen kan planen antas av kommunfullmäktige.
Kommunen har olika roll och inflytande beroende på energislag vilket avspeglas i handlingen. Kommunen har formulerat ställningstanden kring flertalet olika energislag, men behandlar endast markanvändningen för vindbruk. Anledningen är att kommunen har ett långtgående inflytande över lokaliseringen av vindkraftsanläggningar genom det så kallade kommunala vetot. Därav finns ett behov av att skapa förutsägbarhet i hur kommunen avser att använda sig av sitt inflytande. Motsvarande inflytande saknas för andra energislag och därmed finns inte heller behov av att behandla markanvändningen för andra energislag. Genom att energibruksplanen redogör för markanvändning för vindbruk möjliggör den för lokalisering av storskaliga vindkraftsanläggningar.
Förädling av den energi som produceras skulle med fördel kunna ske inom kommunen. Kommunen välkomnar vidare förädling av energi i relation till eventuella etableringar. Energibruksplanen undersöker dock inte förutsättningar för sådana etableringar.
Energibruksplanen hanterar inte övriga frågor relevanta för kommunens översiktsplanering, så som exempelvis bostadsförsörjning.