Artikeln publicerades 26 maj 2023

Bergs kommun öppnar secondhandbutik i Svenstavik

kläder på en klädställning

Återbruk, secondhand och fler arbetstillfällen för dem som står långt från arbetsmarknaden – det blir verklighet när Bergs kommun öppnar verksamheten ”Finemang” i centrala Svenstavik.

I slutet av maj öppnade en ny secondhandbutik i Svenstavik och bakom initiativet står kommunens arbetsmarknadsenhet. Tanken med Finemang är att verksamheten ska kunna erbjuda praktikplatser och arbetsträning för personer som idag står långt från arbetsmarknaden. Utöver secondhandbutiken ingår även en verkstad i verksamheten och tillsammans sysselsätter de idag mellan 5-10 personer.

Secondhandbutiken kommer inledningsvis att sälja bland annat kläder och textilier, men kommer med tiden att kompletteras med saker som verkstaden reparerat eller återbrukat till nya produkter. Finemang kommer även att ha ett samarbete med den befintliga secondhandbutiken Nytt och Nött som idag drivs av kommunens dagliga verksamhet (LSS). Nytt och Nött kommer att ansvara för insamling, sortering och tvätt av kläder, samtidigt som de har kvar försäljningen av prylar som böcker och husgeråd.

Finemang öppnade sin butik den 27 maj 2023 under Svenstaviks våryra.
Mer information om evenemanget hittar du på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.