Artikeln publicerades 25 augusti 2023

Kulturpristagare och kulturstipendiat

Bild föreställande gruppen Edgeland, som tilldelats årets kulturpris 2023 av Bergs kommun. Fotograf är Anna Nilsson

Edgeland, FOTO: Anna Nilsson

2023 års kulturpris för förtjänstfull kulturgärning inom Bergs kommun och årets kulturstipendium har utsetts. Edgeland är årets kulturpristagare, och Patrik Andersson är kulturstipendiat.

Kulturpriset delas ut till personer som utfört förtjänstfulla kulturgärningar inom kommunen. Kulturstipendiet tilldelas personer mellan 19 och 25 år för möjlighet till utveckling inom olika konstarter.

Kulturpris 2023 - Edgeland

Kulturpriset har i år gått till hårdrocksgruppen Edgeland. Magnus Blixt, trummis i bandet, kommenterar så här:
- Den såg vi verkligen inte komma! Otroligt hedrande och roligt. Vi är väldigt stolta över att få motta den här utmärkelsen från vår hemkommun. Det värmer i hårdrockshjärtat och sporrar oss till att fortsätta göra det här. Stort tack, och HÅRDROCKEN LEVER!

Motiveringen

Klassisk hårdrock utan krusiduller – en riffbaserad hårdrock med driv och bra melodier.

Om Edgeland

Skivan, "Keepers of the Light" har fått fina recensioner både lokalt i ÖP och nationellt o internationellt i fina Metal-kretsar. Låten "The Clown" hördes på P4-toppen under 10 veckor i våras. 5 veckor som etta, 4 veckor på andra plats o 1 vecka som trea.

EDGELAND grundades 1993 av tre högstadiekillar från Funäs, Hovermo och Åbbåsen.
De tre medlemmarna har sedan dess spelat i flera olika konstellationer och band, men alltid med varandra.

Medlemmarna består av Jimmy Karlsson sång och bas, Niklas Eriksson gitarr och Magnus Blixt trummor.

 

Patrik Andersson, som är kulturstipendiat 2023. Fotot är personens eget.

Patrik Andersson

Kulturstipendium 2023 - Patrik Andersson

Årets kulturstipendiat är Patrik Andersson, som arbetar med teater och film.

- Så otroligt tacksamt att få ha vunnit Bergs Kommuns Kulturstipendium. När man hela sitt liv kämpat för konsten och att inte ge upp till det "ordinära" är det väldigt fint att se att det uppskattas, säger Patrik Andersson och fortsätter:
- Man blir rörd att ens arbete och drivkraft blir hyllat, särskilt från den kommunen och hemmet man växte upp i. Tack Bergs Kommun för att ni hjälpte till att utforma mig.

Motiveringen

”Jag ska framåt, jag ska till toppen, och jag kommer alltid vara en Bergs kommun bo. Jag vill att fler ser och tar del av kulturen där vi bor.”

Om Patrik Andersson

Stipendiaten har sedan barnsben älskat kultur. Sång, magi, skådespeleri och buktaleri finns på hans CV.

På gymnasiet studerade han teater och redan första året gjorde han och en klasskompis en film tillsammans. Då etablerades en kontakt med Filmpool Region Jämtland Härjedalen
Filmskapandet blev ett stort intresse som han ägnade mycket tid åt vid sidan av studierna.

Under pandemin fick han och klasskompisen fortsatt stöd av regionen för sitt filmskapande och utgick från Folkhälsomyndighetens restriktioner. Han har under en period suttit i en referensgrupp för regionen och diskuterat hur kulturen kan utvecklas och marknadsföras för unga i länet på ett bra sätt.

Stipendiaten har sedan gjort flera filmer, bland annat en musikvideo till ett lokalt band i regionen som heter ”Coldshine”. Han har även medverkat i flera kortfilmer och föreställningar i Östersund som skådespelare. Tre år i rad har hans filmer blivit nominerad till Novemberfestivalen i Trollhättan som Region JH`s favoritfilm mellan 2019-2021. Då både som regissör och skådespelare.

Just nu studerar Patrik Andersson Walle skådespeleri på Kulturama i Stockholm.