Artikeln publicerades 23 februari 2024

Laddstation för tunga fordon i Brånan

Kommunens första laddstation för tunga fordon är nu igång i Brånan. Det är ett led i att bygga ut infrastrukturen för elektriska lastbilar och andra tunga eldrivna fordon.

För att omställningen ska gå snabbare behöver infrastukturen för tunga fordon byggas ut. Redan idag finns elektriska lastbilar som kör runt i länet. Satsningen på laddstationerna är därmed välkommen och sker inom bolaget LIR Teknik Z-kW AB som har flera stationer i länet, bland annat i Brunflo.

Om laddstationen:

  • Fyra stycken laddpunkter som vardera kan leverera 350kW/500A. Dessa delar på en gemensam effekt på 700kW.
  • Alla registrerade kunder hos Z-kW kan blippa sitt RFID kort direkt på laddstolpen. Övriga betalar via den svarta betalterminalen, placerad på E45:ans sida på PACCAR-utrustningen.
  • Laddarna är registrerade till Chargefinder och kommer synas där inom kort.
  • Laddningen är gratis idag, i närtid kommer det att debiteras 5 kr/kWh inklusive moms för de som betalar med kort, swish eller Google pay.
  • Anläggningen ägs och sköts gemensamt av Reaxcer AB och LIR Teknik AB.
  • Även personbilar är välkomna att ladda här.

Notera! Det är tillfälligt problem med två av laddarna, ABB felsöker detta och beräknas ta 2-3 veckor innan anläggningen är i full drift. Laddarna som fungerar lyser grönt. Det finns även bara en betalterminal men en till kommer upp inom kort.

 

Kontakta Z-kW vid frågor, laddning@zkw.se eller ring 063-44 044.