- Startsida
- Näringsliv och arbete
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Alkohol och serveringstillstånd
Alkohol och serveringstillstånd
Information om att söka tillfälligt eller stadigvarande serveringstillstånd för alkohol, och om kommunens tillsyn över servering och försäljning av alkohol hittar du i vår tillståndsguide.
Alkoholhandläggarna på Berg och Härjedalens gemensamma miljö- och byggavdelning handlägger ansökningar om stadigvarande eller tillfälliga serveringstillstånd, och har tillsyn över de restauranger som fått serveringstillstånd samt tillsyn över servering och försäljning av folköl.
Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol. Alkohollagen är en social skyddslag. I konflikten mellan näringsfrihet och skyddet för människors hälsa har skyddsaspekten företräde.
Du som har tillstånd att servera eller sälja alkohol får till viss del ansvaret att själv utforma din verksamhet utifrån alkohollagen och i tillståndet givna ramar. Kommunens uppgift är att ge vägledning och att kontrollera att reglerna följs.
E-tjänster
-
Folköl
Information om hur ditt företag eller din förening anmäler försäljning eller servering av folköl hittar du i vår tillståndsguide.
-
Stadigvarande serveringstillstånd
Information om hur ditt företag eller din förening söker stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten eller till slutet sällskap hittar du i vår tillståndsguide.
-
Tillfälligt serveringstillstånd
Information om hur ditt företag eller din förening söker tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten eller till slutet sällskap hittar du i vår tillståndsguide.