- Startsida
- Näringsliv och arbete
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Kontroll av livsmedel
- Kontroll av livsmedelsanläggningar
Kontroll av livsmedelsanläggningar
Tillsynen av livsmedelsverksamhet är till för att säkerställa att livsmedelsföretagare når målen i livsmedelslagstiftningen. Syftet med kontrollen är att konsumenterna ska ha tillgång till säkra och redliga livsmedel, som är rätt märkta.
Kommunens livsmedelsinspektörer besöker regelbundet livsmedelsverksamheter för kontroll. Besöken kan vara både föranmälda och oanmälda. Vi kontrollerar inte bara restauranger utan en rad olika typer av verksamheter, allt från mackar som säljer korv till godisfabriker och livsmedelsdistributörer.
Avgift för livsmedelskontroll
Alla registrerade livsmedelsverksamheter ska betala avgift till kommunen för den kontroll som kommunen gör i verksamheten. Hur stor avgiften är beror på bland annat vilken typ av verksamhet det är och hur stor risk den innebär för konsumenten. Avgiften är baserad på hur många timmar kontrolltid som behövs i verksamheten varje år.
Läs mer om riskklass och avgift för livsmedelskontroll
Extra offentlig kontroll
Om vi vid ett kontrollbesök har hittat avvikelser som varit så pass allvarliga att vi måste göra ett uppföljande besök innan nästa ordinarie kontroll gör vi en sådan kontroll relativt snart, oftast inom ett par veckor. Detta kallas extra offentlig kontroll och har som syfte att se till att de upptäckta avvikelserna är åtgärdade.