- Startsida
- Näringsliv och arbete
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Kontroll av livsmedel
- Matförgiftning och smittskydd
Matförgiftning och smittskydd
Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du alltid anmäla det till oss så snabbt som möjligt. Anmäl alltid i den kommun där du ätit eller köpt det misstänkta livsmedlet.
Genom att snabbt anmäla misstänkt matförgiftning kan du förhindra att andra blir sjuka. När du ringer oss och anmäler misstänkt matförgiftning ställer vi ett antal frågor till dig. Frågorna är till för att vi ska kunna ta reda på vad som orsakat matförgiftningen.
Det är viktigt att tidigt utreda matförgiftningar för att hinna ta prov på kvarvarande livsmedel. Prov bör också tas på några av de drabbade, lämpligen undersöks smittade personer för bakterier, virus och parasiter.
Du kan ringa miljö- och byggavdelningen via kommunens växel på 0687-161 00, eller kontakta miljö- och byggavdelningen, men kom då ihåg att lämna ett telefonnummer som vi kan nå på dig för att ställa frågor till dig om den misstänkta matförgiftningen.
Utbrottsutredning
För att förhindra fortsatta utbrott och smittspridning är det viktigt med snabb smittspårning och att åtgärder vidtas för att stoppa smittan. Ibland krävs större utredningar för att lyckas med detta och då är det angeläget att det finns en tydlig ansvarsfördelning och ett gott samarbete mellan berörda organisationer och myndigheter.
I Jämtlands län har Region Jämtland Härjedalens smittskyddsenhet, kommunernas miljö- och hälsoskyddsavdelningar samt länsveterinären på länsstyrelsen gemensamma rutiner för hantering av ärenden inom smittskydd och livsmedelsburna utbrott. Rutinerna gäller för utredning och åtgärder vid misstänkt matförgiftning, samt vid vissa smittsamma sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen och/eller livsmedelslagen. Gemensamma rutiner underlättar och säkrar utbrottshantering vid geografisk spridning där flera aktörer kan vara inblandade.