Trygghetsboenden

På Mellanvägen mitt i Svenstavik, där det är behändigt nära till det mesta, planerar Bergs kommun och Riksbyggen ett modernt trygghetsboende för dig som är över 65 år. Här kan du läsa mer om det planerade Trygghetsboendet.

Centralt, grönt och vackert – och bara för dig som fyllt 65 år

Det planerade trygghetsboendet kommer att ligga fint, med vackra träd och uppvuxen grönska runtomkring, ett par minuters promenad från resecentrum. Runt hörnet finns bank, affärer, apotek, gym och systembolag. Här bor man bra, nära naturen och trevliga människor.

Vi tänker oss att lägenheterna blir ettor till treor som passar för 1–2 personer. Alla lägenheter har ordentligt utrustat kök och generöst badrum med tvättmaskin och torktumlare. Huset får en gemensam takterrass och en stor lokal för aktiviteter och fester som ger dig möjlighet till ett bekvämt och socialt rikt liv.

Att en bovärd finns på plats under delar av dagen ökar gemenskapen mellan dem som bor i huset. Dessutom kommer det att finnas en övernattningslägenhet för gäster. På andra sidan gatan kan det finnas plats för odlingslotter om intresse finns.

Vi vet att det finns många äldre personer som är för friska för att flytta in på traditionella äldreboenden. Som vill leva ett aktivt liv och göra roligare saker än att ta hand om hus och trädgård. Då är det här ett bra alternativ.

Trygghet, trivsel och trevliga grannar

Att bo bra ska vara en självklarhet. Nu kan du få en modern, lättskött och bekväm lägenhet, mitt i centrala Svenstavik. Ditt eget trivsamma krypin – med alla möjligheter att leva ett aktivt och socialt liv.

I planeringen av huset har vi tänkt på det mesta. Huset är utformat för större gemenskap och chansen är stor att du hittar nya vänner bland grannarna.
Att göra saker tillsammans är förstås helt frivilligt. När ni känner för det kan ni ta en promenad, se en film eller lyssna på musik. Eller hitta på något helt annat.

Vanliga frågor och svar om trygghetsboendet i Svenstavik

Hur fungerar ett trygghetsboende?

Att bo i ett trygghetsboende är som att bo i en vanlig lägenhet fast med lite mer service, gemenskap och trygghet. Lägenheterna är tillgänglighetsanpassade med generöst badrum och genomtänkt planering av köksytor med mera. Det finns en trygghetsvärd knuten till boendet, en övernattningslägenhet för gäster och flera sociala ytor – i Svenstavik bland annat en takterass som alla boende har tillgång till. Det går att få hemtjänst i huset om man behöver det, och självklart finns det en hiss.

Vem får flytta in?

För att bo här måste minst en person i hushållet ha fyllt 65 när man flyttar in. Om du vill leva ett aktivt liv och göra annat än ta hand om hus och trädgård, då är trygghetsboendet ett bra alternativ

Vad innebär det att bo i en kooperativ hyresrättsförening?

En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som äger, förvaltar och hyr ut sina lägenheter till de boende. Enkelt uttryck är det en blandning av hyresrätt och bostadsrätt, utan vinstintresse i boendet.

För dig som bor här ger upplåtelseformen flera fördelar. Till att börja med har du möjlighet att påverka din boendesituation genom att närvara på en årlig föreningsstämma och där utse föreningens styrelse (kanske själv ställa upp som boenderepresentant?). En annan fördel är att du får en modern och bekväm lägenhet utan att behöva satsa större kapital.

Rent praktiskt fungerar det som att du blir medlem i föreningen när du undertecknar hyreskontraktet. Inträdesavgiften är på 100 kronor – som betalas tillbaka om du senare skulle säga upp lägenheten och flytta. Den kostnad du har för ditt boende är en vanlig månadshyra.

Kan jag få bostadstillägg för att bo i ett trygghetsboende?

Om du har fyllt 65 år och bor i Sverige kan du få bostadstillägg som minskar dina bostadskostnader. Du måste själv ansöka om bostadstillägg och ta ut hela din pension för att få det. Beloppet varierar beroende på inkomst och förmögenhet. En enkel regel är att du som ensamstående kan ha rätt till bostadstillägg om din månadsinkomst är lägre än cirka 15000 kronor efter skatt. Du som bor ensam kan som mest få 6540 kronor per månad i bostadstillägg (2020). Även gifta, sambor eller registrerade partner kan få bostadstillägg.

Alla villkor finns hos Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats. som också svarar på frågor, hjälper till med uträkningen och tar emot ansökan.

Vad gör en trygghetsvärd?

Trygghetsvärden finns på plats under delar av dagen och ska öka gemenskapen mellan dem som bor i huset. Det handlar om att ta initiativ till aktiviteter och finnas till hands när det behövs. Med trygghetsvärden blir det enklare att hålla igång med gympa, matlag eller gemensamma promenader.

Hur gör jag om jag vill flytta in?

I början juni 2020 hade över 150 personer visat intresse för trygghetsboendet. Och än är det inte försent. Hör av dig till Bergs kommuns bostadsutvecklare Jone Johnsson, tel 0687-162 30. Då kommer du att löpande få information om projektet och besked om när anmälningstiden för att teckna sig för lägenheterna drar igång.

Hur ser tidsplanen ut? När börjar ni bygga och när är det färdigt?

Detaljplanen förbereds sommaren 2020 för att gå på samråd under hösten. När detaljplanen är godkänd kan den kooperativa föreningen bildas, och därefter kan föreningen inleda upphandlingen av byggentreprenör (föreningen är byggherre, men i praktiken fungerar Riksbyggen som dess ombud). Från det att bygget påbörjas tar det ungefär ett år till färdigställande och inflyttning.

Hur många lägenheter blir det och hur kommer huset se ut?

Det blir ett 20-tal ettor till treor som passar för 1-2 personer. Det kommer dessutom att finnas en gästlägenhet och gemenskapsytor, bland annat en stor takterrass längst upp. Mot torget/gatan har lägenheterna indragna balkonger, medan det blir en loftgång mot baksidan av huset där det är morgonsol. Loftgången är generöst tilltagen så att man ska kunna sitta där och dricka morgonkaffet om man vill. I bottenplan planeras för bibliotek med turistinformation och hörsalar – ett slags ”kulturhus light” som kan bli en mötesplats för hela Svenstavik.

Vad kommer hyran att ligga på?

Faktiska hyresnivåer på de olika lägenheterna kommer att presenteras i ett underlag under hösten. Rent generellt kan sägas att hyrorna ska vara rimliga och till ”självkostnadspris”. Eftersom trygghetsboendet drivs i kooperativ föreningsform finns det ingen utomstående fastighetsägare som vill göra vinst, om det skulle bli ett överskott så går det tillbaka till föreningen.