Nyinflyttad i Berg

kvinna som sitter på brokvisten med en kopp kaffe i handen.

Välkommen till Bergs kommun! Vi är väldigt glada att du valt att bosätta dig här, på den här sidan hittar du några länkar till information som kan vara intressant för dig som är ny i kommunen.

Klicka på respektive del för att hitta kort info och länkar till vidare information.

Om du saknar något på sidan eller har frågor så är du alltid välkommen att kontakta våra inflyttarcoacher - kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Skola och förskola

Kultur

Trots att kommunen befolkningsmässigt är en liten kommun så finns här ett rikt kulturliv att upptäcka, och dessutom en aktiv kulturskola som genom åren fostrat många skickliga kulturutövare.

Läs mer om våra bibliotek

Läs mer om kulturskolan

Läs mer om sökbara bidrag för att främja kulturyttringar

Jobb och utbildning

Letar du efter nytt jobb? Eller kanske är du sugen på en utbildning? Vi kan hjälpa dig att ta nästa steg i arbetslivet, kontakta oss gärna!

Lediga jobb på kommunen

Läs mer om vuxenutbildning och studievägledning

Läs mer om Navigator - för dig 16-29 år

Fritid och föreningsliv

Naturen är i starkt fokus för många Bergsbor. Inom kommunen finns mycket goda möjlighet för exempelvis vandring, jakt och fiske, svamp- och bärplockning, cykling, skidåkning både utför och på längden och mycket mer.

Läs mer om fritid och friluftsliv i Berg

Berg har också ett mycket levande föreningsliv, med flera hundra aktiva föreningar inom olika intresseområden.

Läs mer om föreningslivet i Berg

Bygga nytt, ändra eller riva

Vill du skapa ditt drömboende här i Berg? Vi hjälper dig gärna att förverkliga din dröm, kontakta oss för rådgivning i frågor om bygglov eller liknande så vägleder vi dig.

Läs mer om bygga, bo och miljö

Se lediga småhustomter

Renhållning och återvinning

Vi vill värna om den vackra natur vi har här, och ett sätt att göra det är genom en välfungerande renhållningsverksamhet. Har du frågor om sophämtning, abonnemang, återvinningscentraler eller liknande så vänd dig gärna till vårt kommunala bolag Vatten och Miljöresurs så hjälper de dig.

Vatten och Miljöresurs Länk till annan webbplats.

Vatten och avlopp

Det vatten som fanns på dinosauriernas tid, på bronsåldern och när din mormor var liten flicka är samma vatten som vi badar i och dricker idag. Det är även samma vatten som våra barn och barnbarn och generationer efter det kommer att bada i och dricka. Vattnet lånas, används och återförs i ett evigt kretslopp. Därför behöver vi vara rädda om det!

Vårt kommunala bolag Vatten och Miljöresurs har hand om alla frågor om kommunalt vatten och avlopp, slamtömning och liknande. Välkommen att höra av dig!

Mer om vatten och avlopp hos Vatten och Miljöresurs Länk till annan webbplats.

Stöd till familjer

Bergs kommun erbjuder olika typer av stöttning till familjer framförallt i form av verksamheten Familjens hus, i allt från till exempel föräldrautbildningar och mötesplatsen Familjecentralen, till att erbjuda stöd vid skolk och vantrivsel, mobbing, missbruksproblematik och föräldrar som inte kommer överens.

Läs mer om Familjecentralen och stöd till familjer

Starta och driva företag

Berg är en mycket företagstät kommun, och vårt näringslivskontor hjälper dig gärna om du har planer på att starta företag eller flytta din verksamhet hit. Näringslivkontoret kan stötta med allt från tips på lokaler till lokala kontaktnät, utbildningar, vägledning i tillståndsfrågor och liknande.

Läs mer om näringsliv och arbete

Rabatter och förmåner som Bergsbo

Som boende i Bergs kommun får du ta del av några rabatter och förmåner. Läs mer om dem via länken nedan.

Läs mer om rabatter och förmåner som Bergsbo