Hyra ut i andrahand

För att hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du tillstånd från Bergs hyreshus. Giltiga skäl för att hyra ut i andra hand är att prova på samboskap eller studera eller arbeta på annan ort.

Vilka giltiga skäl finns för att hyra ut i andrahand?

För att en andrahandsuthyrning ska godkännas krävs att du som hyresgäst bott i din lägenhet minst ett år och att du har skött dina hyresbetalningar och inte har orsakat några allvarliga störningar.

Giltiga skäl till att få hyra ut i andra hand:

Om du vill prova på samboskap

Om du vill hyra ut i andra hand för att prova på att bo ihop med en partner behöver du kunna ange uppgifter om din nya folkbokföringsadress och vem du ska bo tillsammans med.

Om du ska börja studera eller arbeta på annan ort

Om du ska börja studera eller arbeta på annan ort och vill hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du kunna skicka in något av följande:

  • Kopia på antagningsbesked där utbildningens längd framgår
  • Tjänstgöringsintyg från arbetsgivare där anställningens längd framgår
  • Intyg på värnpliktstjänstgöring.

Hur länge kan jag hyra ut i andrahand?

Vi har som standard att godkänna andrahandsuthyrning i minst två månader och maximalt ett år.

Hur lång tid tar det att få ett tillstånd?

Du får besked inom fyra veckor från att du skickat in din ansökan. Tänk därför på att skicka in din ansöka minst en månad innan det datum som du önskar hyra ut din lägenhet i andrahand.

Hur ansöker jag om ett tillstånd?

Ansök via blankett.

Blanketter

Hyresgästens ansvar

Kom ihåg att det är du som står på förstahandskontraktet som bär ansvaret för lägenheten även om du har hyrt ut den i andra hand.

Hur mycket kan jag ta i hyra?

Om du fått tillstånd av oss att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar.

Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15% av hyran.

Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du endast ta betalt för de kostnader som du själv har.