- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
Avfall och återvinning
Vatten och miljöresurs ansvarar över all kommunal verksamhet som rör vatten, avlopp, slamtömning och renhållning i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner.
Vatten och miljöresurs är ett kommunalt aktiebolag som ägs till lika delar av Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner. Bolaget bildades för att klara framtida utveckling inom VA- och miljöområdet, som till exempel att rusta åldrande anläggningar, leva upp till ökade miljökrav, klimatanpassning och framtida investeringsbehov.
På Vatten och miljöresurs Länk till annan webbplats. kan du se när våra återvinningscentraler är öppna, om sophämtningen är ändrad på grund av helgdagar och vilka driftstörningar som pågår och är åtgärdade. Du kan också ansöka om ägarbyte, anmäla autogiro eller nytt vatten och avlopp och om vi inte har tömt ditt sopkärl.
Kontakta Vatten och miljöresurs
Vatten och miljöresurs tar emot frågor om kommunalt vatten och avlopp, slamtömning, sophämtning och avfall på telefon 010-251 53 15. Vatten och miljöresurs Länk till annan webbplats.
Kompostera hushållsavfall
Att kompostera matavfall hemma är bra både för din trädgård och för miljön. Om du vill börja kompostera hushållsavfall hemma ska du anmäla det till miljö- och byggnämnden.
Den som komposterar får helt gratis en näringsrik gödning och jordförbättring till sin trädgård. Genom att kompostera ditt eget hushållsavfall bidrar du också en bättre miljö och hjälper till att minska sopberget. Avfall som lämpar sig bra för kompostering är organiskt avfall i form av till exempel matrester och likartat köksavfall, te- och kaffesump, hushållspapper, trädgårdsavfall och vissa sorters kattsand.
Har du frågor om kompostering är du välkommen att kontakta miljö- och byggavdelningen.
Kompostera trädgårdsavfall
Du behöver inte anmäla kompostering av trädgårdsavfall till kommunen. Det är tillåtet att kompostera trädgårdsavfall som gräs, löv och liknande i hela kommunen, så länge komposteringen inte orsakar olägenhet för andra eller för miljön.
Du får elda mindre mängder trädgårdsavfall som inte kan komposteras, men bara om det inte råder eldningsförbud, och om du eldar på ett sådant sätt att olägenhet för omgivningen inte uppstår.