- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Miljö och naturvård
- Djur och lantbruk
- Animaliska biprodukter
Animaliska biprodukter
Livsmedelsrester och avfall som är av animaliskt ursprung ska hanteras enligt särskilda regler för att förhindra spridning av smittämnen till människor och djur. Den här typen av avfall som kommer från djur kallas för animaliska biprodukter (ABP).
Vad är animaliska biprodukter?
Animaliska biprodukter är hela kroppar eller delar av kroppar från djur, produkter av animaliskt ursprung eller andra produkter som fås från djur och som inte är avsedda som livsmedel. Det inkluderar allt från döda djur till kasserade livsmedel som innehåller ägg. Det omfattar även olika material från djurriket, som ull, fjädrar, äggskal, matavfall och naturgödsel.
I livsmedelsverksamheter såsom butiker, restauranger och storhushåll kan olika typer av animaliska biprodukter uppstå från exempelvis styckning av kött, som matavfall och i form av produkter som återkallats på grund av smittorisk.
Kategorisering av animaliska biprodukter
Animaliska biprodukter delas in i tre kategorier beroende på risk och möjliga användningsområden, där kategori 1 har högst risk och kategori 3 har lägst.
Läs mer om kategorisering på Jordbruksverkets webbplats – Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats..
Regler och skyldigheter
Du som företagare är skyldig att följa de lagar som finns gällande animaliska biprodukter. Det innebär bland annat att animaliska biprodukter ska separeras från livsmedel. Det ska även förvaras, märkas och transporteras på rätt sätt.
Lagstiftningen innehåller detaljerade krav på insamling, transport och spårbarhet. Det finns speciella regler för butiker, bland annat märkning av behållare för animaliska biprodukter och krav på transportörens registrering för ABP-transporter.
Läs mer om kraven för hantering av animaliska biprodukter på Jordbruksverkets webbplats –Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Rutiner för hantering av animaliska biprodukter
Följande gäller vid hantering av animaliska biprodukter i butik:
- Rutiner ska finnas för att förhindra förväxling med övrigt avfall.
- Du och din personal ska veta vilket avfall som räknas som ABP.
- Avfallskärl ska vara märkta med kategori 1, 2 eller 3.
- Det ska finnas handelsdokument och register för att visa ursprung och vem som har sålt eller producerat avfallet. Spårbarhet är viktigt. Mer information om handelsdokument (Jordbruksverket).
Länk till annan webbplats.
- Registret ska spara information om skickade animaliska biprodukter i två år.
Insamling och transport av djurkadaver
Insamling av döda lantbruksdjur samordnas av Svensk Lantbrukstjänst i samarbete med lokala entreprenörer som hämtar kadaver i respektive län. Dessa entreprenörer kan också hjälpa till med avlivning av djur.
Besök gärna Svensk Lantbrukstjänsts webbplats för mer information. Svensk Lantbrukstjänsts webbplats Länk till annan webbplats.
Läs mer på Jordbruksverkets webbplats: Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Tillsyn och ansvar
Flera myndigheter kontrollerar den som hanterar animaliska biprodukter. På kommunen är det miljö- och byggavdelningen som har ansvar för området.
Kommunens tillsyn av animaliska biprodukter
Kommunens tillsyn omfattar kontroll av att de animaliska biprodukterna:
- Kategoriseras korrekt (kategori 1, 2 eller 3)
- Förvaras i enlighet med lagens krav
- Hanteras så att förväxlingsrisker undviks
- Märks korrekt vid avsändande
- Är spårbara genom handelsdokument och register
Nedgrävning av animaliska biprodukter
I hela Härjedalens kommun och delar av Bergs kommun (Åsarna, Storsjö och Klövsjö församlingar) är det tillåtet att gräva ner följande animaliska biprodukter:
- Kroppar av sällskapsdjur och hästdjur
- Djur som har hållits av människa och som har dött eller avlivats
- Animaliska biprodukter från husbehovsslakt (privat slakt för eget bruk)
- Animaliska biprodukter från slakt och styckning av ren
- Animaliska biprodukter från vilthanteringsanläggningar
- Bin och biprodukter från biodling kan brännas eller grävas ned på plats
Andra slaktbiprodukter än de som nämns ovan kräver tillstånd från Jordbruksverket för att få grävas ned. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Kontakta gärna miljö- och byggavdelningen innan du gräver ner animaliska biprodukter, som döda djur och slaktavfall. Du kan då få råd om lämplig plats och information om eventuella vattentäkter i närheten.
Det viktigaste kravet för nedgrävning är att resterna och kropparna kommer från djur som inte bär på smitta. Nedgrävningen och transporten måste ske i enlighet med EU-förordningar och kommunens anvisningar.
Kom ihåg att du som gräver ned har ansvar om det orsakar olägenheter, till exempel genom att förorena en dricksvattenbrunn eller dra till sig vilda djur till en ytlig grav.
Högre krav kan ställas vid nedgrävning av många djur under längre tid eller om markförhållandena kräver det.
Rester från jakt och vilda djur
Enligt Jordbruksverket får slaktbiprodukter från jakt lämnas kvar i skogen. Slaktrester kan dock orsaka olägenheter, såsom lukt och otrevlig syn, samt dra till sig djur. Jordbruksverket rekommenderar därför att:
- Undvika att lämna slaktrester nära bostäder, motionsspår och friluftsanläggningar (som grillplatser och vindskydd).
- Slaktresterna får inte komma från djur som har visat sig vara sjuka eller misstänks vara sjuka.
Mer information
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs på hantering av animaliska biprodukter och hur man kategoriserar dem. Där hittar du även blanketter för handelsdokument samt regler för att lämna ut ABP som foder.