Animaliska biprodukter

Begreppet animaliska biprodukter (ABP) omfattar matavfall, slaktavfall, döda djur och stallgödsel. För att förhindra spridning av smittämnen till människor och djur finns det regler för hur animaliska biprodukter ska hanteras.

Tillsyn och ansvar

Miljö- och byggavdelningen, tillsammans med Länsstyrelsen, ansvarar för tillsyn inom detta område. Jordbruksverket är den myndighet som har huvudansvaret för tillsyn.

Kontakta gärna miljö- och byggavdelningen innan du gräver ner animaliska biprodukter, som döda djur och slaktavfall. Vi kan ge råd om lämplig plats och informera om eventuella vattentäkter i närheten. Vi prioriterar ofta snabba ärenden av denna typ.

Högre krav kan ställas om nedgrävningen avser många djur under en längre tid eller om markförhållandena kräver det. Kontakta oss för mer information om vad som gäller i ditt fall.

Insamling och transport av djurkadaver

Insamling av döda lantbruksdjur samordnas av Svensk Lantbrukstjänst i samarbete med lokala entreprenörer som hämtar kadaver i respektive län. Dessa entreprenörer kan också hjälpa till med avlivning av djur.

Besök gärna Svensk Lantbrukstjänsts webbplats för mer information. Svensk Lantbrukstjänsts webbplats Länk till annan webbplats.

Gräva ner animaliska biprodukter

I hela Härjedalens kommun och delar av Bergs kommun (Åsarna, Storsjö och Klövsjö församlingar) är det tillåtet att gräva ner följande animaliska biprodukter:

  • Kroppar av sällskapsdjur och hästdjur
  • Djur som har hållits av människa och som har dött eller avlivats
  • Animaliska biprodukter från husbehovsslakt (privat slakt för eget bruk)
  • Animaliska biprodukter från slakt och styckning av ren
  • Animaliska biprodukter från vilthanteringsanläggningar
  • Bin och biprodukter från biodling kan brännas eller grävas ned på plats

Det viktigaste kravet för nedgrävning är att resterna och kropparna kommer från djur som inte bär på smitta. Nedgrävningen och transporten måste ske i enlighet med EU-förordningar och kommunens anvisningar.

Kom ihåg att du som gräver ned har ansvar om det orsakar olägenheter, till exempel genom att förorena en dricksvattenbrunn eller dra till sig vilda djur till en ytlig grav.

Högre krav kan ställas vid nedgrävning av många djur under längre tid eller om markförhållandena kräver det.

Andra slaktbiprodukter än de som nämns ovan kräver tillstånd från Jordbruksverket för att få grävas ned. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Blankett för ansökan om tillstånd för eller anmälan om nedgrävning av häst Länk till annan webbplats.

Rester från jakt och vilda djur

Enligt Jordbruksverket får slaktbiprodukter från jakt lämnas kvar i skogen. Slaktrester kan dock orsaka olägenheter, såsom lukt och otrevlig syn, samt dra till sig djur. Jordbruksverket rekommenderar därför att:

  • Undvika att lämna slaktrester nära bostäder, motionsspår och friluftsanläggningar (som grillplatser och vindskydd).
  • Slaktresterna får inte komma från djur som har visat sig vara sjuka eller misstänks vara sjuka.

Kommunens tillsyn av animaliska biprodukter

Kommunens tillsyn omfattar kontroll av att de animaliska biprodukterna:

  • Kategoriseras korrekt (kategori 1, 2 eller 3)
  • Förvaras i enlighet med lagens krav
  • Hanteras så att förväxlingsrisker undviks
  • Märks korrekt vid avsändande
  • Är spårbara genom handelsdokument och register

Vad är animaliska biprodukter?

Animaliska biprodukter (ABP) inkluderar allt från döda djur till kasserade livsmedel som innehåller ägg. Det omfattar även material som ull, fjädrar, äggskal, matavfall och naturgödsel.

I butiker kan olika typer av animaliska biprodukter uppstå, som biprodukter från styckning, matavfall och produkter som återkallas på grund av smittorisk.

I restauranger och storhushåll samlas animaliska biprodukter ofta in som hushållsavfall och hanteras enligt miljölagstiftningen. Endast material som klassas som matavfall och ska användas som foder, rötas eller komposteras omfattas av reglerna för animaliska biprodukter.

Lagstiftningen innehåller detaljerade krav på insamling, transport och spårbarhet. Det finns speciella regler för butiker, bland annat märkning av behållare för animaliska biprodukter och krav på transportörens registrering för ABP-transporter.

Läs mer om kraven för hantering av animaliska biprodukter på Jordbruksverkets webbplats. Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Kategorisering av animaliska biprodukter

Animaliska biprodukter delas in i tre kategorier beroende på risk och möjliga användningsområden:

  • Kategori 1: Innehåller hela sjuka djurkroppar och specifikt riskmaterial som hjärna, ögon och benmärg.
  • Kategori 2: Innehåller djur med spår av veterinärmedicinska rester, slakteriavfall och naturgödsel.
  • Kategori 3: Innehåller butiksavfall, blod och hudar från slakterier.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats: Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Rutiner för hantering av animaliska biprodukter

Hur mycket animaliska biprodukter din butik hanterar per vecka avgör vilka regler som gäller:

  • Om du hanterar mer än 20 kilo per vecka:
    • Rutiner ska finnas för att förhindra förväxling med övrigt avfall.
    • Du och din personal ska veta vilket avfall som räknas som ABP.
    • Avfallskärl ska vara märkta med kategori 1, 2 eller 3.
    • Det ska finnas handelsdokument och register för att visa ursprung och vem som har sålt eller producerat avfallet. Spårbarhet är viktigt. Mer information om handelsdokument (Jordbruksverket). Länk till annan webbplats.
    • Registret ska spara information om skickade animaliska biprodukter i två år.
  • Om din butik hanterar mindre än 20 kilo per vecka:
    • Du kan skicka det till avfallsförbränning tillsammans med annat avfall. Produkterna behöver då inte följa kraven om märkning och spårbarhet som gäller för animaliska biprodukter.