- Startsida
- Kommun och politik
- Aktuella och avslutade projekt
- Aktuella projekt
Aktuella projekt
Bergs kommun är delaktig i många olika projekt. Ibland driver vi dem i egen regi men många gånger gör vi det i samarbete med andra aktörer. Här presenterar vi aktuella projekt som Bergs kommun på något sätt är inblandade i.
Samverkan för cykelleder i Berg/Cykelleder i Berg
Bergs kommun har fått medel till en förstudie där vi ska titta på förutsättningarna för att utveckla cykelleder inom kommunen. Till en början sträckan Åsarna – Persåsen – Gräftåvallen. I förstudien kommer vi att titta på hur andra har arbetat med utveckling av leder och vilken driftform som kan vara lämplig för att få en långsiktigt hållbar drift av lederna. Vilka aktörer kan och vill vara med i en sån satsning och hur kan vi samverka med markägare, samiska intressen, myndigheter och andra organisationer.
Syftet är att genom dialog och samverkan få en bred samsyn kring utvecklingen av cykelleder till nytta för både företag, besökare och kommunmedborgare. Samt att skapa nätverk för nya samarbeten och ta fram en organisation för det fortsatta arbetet med att utveckla lederna.
Intresset för cykling har ökat under senare år och besöksnäringen i Bergs kommun har märkt av en ökad efterfrågan på fler leder och för fler målgrupper. Då större delarna av kommunen saknar stöd från ett destinationsbolag vill därför kommunen undersöka möjligheterna och förutsättningarna för en utveckling av gravelcykling och enklare MTB-cykling.
Projektet drivs av näringslivskontoret i Bergs kommun och pågår under tiden 2024-09-01 till 2025-08-31. Projektet medfinansieras av Tillväxtverket och Region Jämtland Härjedalen.
Husku
Husku är ett projekt som syftar till att stötta personer 16 - 24 år att sortera i sina möjligheter för att på så sätt snabbare komma vidare i sina målsättningar. Det gör vi bland annat genom att utöka deras kontaktnät, göra en individuell handlingsplan, hjälpa till att skapa rutiner i vardagen och se över möjligheterna till utbildning, praktik eller arbete.
Utbildning är en av de viktigaste förutsättningarna för att unga ska komma ut i arbete. Unga som saknar gymnasieutbildning, utrikesfödda eller unga med olika funktionsnedsättningar och som har nedsatt arbetsförmåga löper stor risk att hamna i utanförskap och långtidsarbetslöshet. Det här är ett problem som vi vill lösa genom det här projektet.
Husku [Huss:ku] är för övrigt jamska (jämtländska) för självständig, oerhört eller fantastiskt.
Projektet drivs av arbetsmarknadsenheten på Bergs kommun och delfinansieras genom medel från Europeiska Socialfonden. Det kommer att pågå under perioden 2023-02-01-2026-01-30.
Lokala utvecklingsplaner i Bergs kommun
Detta LEADER-projekt syftar till att stötta de sju bygderna i Bergs kommun på resan mot samsyn hur bygden ska utvecklas och hur samverkan med kommunen ska fungera. Förutom strategiska utvecklingspunkter är social trygghet, fritidsutbud och utbildningsmöjligheter, samt hållbar samhällsplanering och klimatpåverkan ur ett lokalt perspektiv viktiga faktorer i arbetet.
Målet med projektet är att påbörja förverkligandet av de planer som i en lång process framarbetats i alla sju bygderna, samt planera för hur detta arbete ska implementeras i kommunens ordinarie verksamhet.
Aktuellt just nu
- Hösten 2022, att samla in de idéer som människor i Bergs kommun tycker är viktiga och vill vara engagerad i att förverkliga. Detta sker genom att projektledare är tillgänglig på olika platser runt om i kommunen för dialog. Projektledaren kommer även på s.k. Homepartys som de som vill kan bjuda in till, samt är anträffbar via mobil och mejl.
- Hösten 2022, att motivera och förklara processen från insamlingen av bygdernas idéer till vikten av att delta på kommunens dialogmöten ang. de lokala utvecklingsplanerna.
- Under januari-februari 2023 genomföra dialogmöten mellan medborgare, politiker och tjänstemän för att prata och prioritera vilka strategiska punkter som ska vara för just den här bygden.
- En kartinventeringen av upplevelser och aktiviteter i Bergs kommun gjordes på konenferensen Lokal utveckling i november 2023 och sammanställdes i början av 2024, sedan kartan nedan.
- Under 2024 framarbetas handlingsplaner och samhällskontrakt i de sju bygderna.
Kontaktperson
Margaretha Lindbäck, projektledare
0687-16351
076-133 14 77
Norra Berg tillsammans
Som en effekt av de kommande årens stora etableringar av företag i Östersund
kommer norra delarna av Bergs kommun bli attraktivt att bosätta sig i. Därför arrangerar vi tillsammans med Östersund och näringslivet träffar för att diskutera effekterna av företagsetableringarna och visionen för Norra Berg. En vision där vår landsbygd ges möjlighet att blomstra, en utveckling att trivas i.
Skolbäcken i Bergs kommun
”Att uppleva och upptäcka det myller av liv som gömmer sig under vattenytan ger starka intryck. Det är en utmärkt utgångspunkt för att nå flera lärandemål och samtidigt stimulera arbete i grupp samt till fysisk aktivitet. Att dessutom få göra praktiska insatser för miljön ökar känslan av att ha bidragit med något betydelsefullt.”
Med utgångspunkt i det här har Sportfiskarna skapat ett undervisningskoncept som kallas Skolbäcken. I det här projektet kommer de att erbjuda roliga och lärorika utomhuspedagogiska upplevelser för årskurs F-6 i Bergs kommun.
Det blir en kombination av praktiskt natur- och fiskevårdsarbete och främjandearbete genom att erbjuda skolklasser att på plats få uppleva det de annars bara läser om i skolböckerna. Eleverna får möjlighet att själva utföra fiskevårdande åtgärder – flytta grus, mäta fisk, beräkna flöden, inventera flora och fauna – och på så sätt få en mycket konkret upplevelse om livet under ytan och vad de kan göra för att vårda och skydda det. Från skolbänken till Skolbäcken helt enkelt!
Projektet syftar även till att skapa ett långsiktigt skydd av vattendrag i kommunerna genom att förmedla kunskap, väcka engagemang och en vilja att vårda närmiljön hos den yngre generationen. Genom att skolbarnen vägleds i sitt arbete av Sportfiskarnas pedagog och biolog får deras insatser reella och mätbara resultat – alla åtgärder är ”på riktigt”.
Projektet är ett samarbete mellan Sportfiskarna och Bergs kommun och kommer att pågå från januari 2021 till och med juni 2023.
Finansieringen kommer från Naturvårdsverkets LONA-medel.
Svenstaån vassröjning
Projektet ska främst arbeta för att minska förekomsten av jättegröe som har ökat kraftigt i Svenstaån på senare år. Vassen kommer att slås av och forslas bort i början av varje sommar.
För att få en långsiktigt hållbar utveckling ska även en skötsel- och åtgärdsplan tas fram. Dessutom kommer området runt ån även att göras mer attraktivt och lättillgängligt genom skyltning och informationstavlor.
Projektet är ett samarbete mellan Svenstaviks by- och företagarförening och Bergs kommun och kommer att pågå från juni 2024 till och med 31 december 2026.
Finansieringen kommer från Naturvårdsverkets LONA-medel.