Servera alkohol

För att få sälja och servera alkoholdrycker måste du söka serveringstillstånd. Serveringstillståndet söker du hos Berg och Härjedalens miljö- och byggavdelning.

Alkoholinspektörerna på Berg och Härjedalens gemensamma miljö- och byggavdelning handlägger ansökningar om stadigvarande och tillfälliga serveringstillstånd och har tillsyn över de restauranger som har serveringstillstånd.

Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol. Alkohollagen är en social skyddslag. I konflikten mellan näringsfrihet och skyddet för människors hälsa har skyddsaspekten företräde.

Du som har tillstånd att servera eller sälja alkohol får till viss del ansvaret att själv utforma din verksamhet utifrån alkohollagen och i tillståndet givna ramar. Kommunens uppgift är att ge vägledning och att kontrollera att reglerna följs.

Innan du söker tillstånd

Serveringstillstånd krävs för både restauranger och för tillfälliga arrangemang med alkoholservering.

Normaltiden för alkoholservering är 11.00-01.00. Serveringstider utöver normaltiden beviljas förutsatt att Polismyndigheten och miljö- och byggnämnden tillstyrker tiden. Serveringstider tidigare än 11.00 beviljas aldrig. Serveringstiden på uteserveringar är begränsad till 23.00.

Stadigvarande eller tillfälligt serveringstillstånd?

Stadigvarande serveringstillstånd kan avse servering till allmänheten eller till slutet sällskap. Tillståndet kan gälla året runt eller årligen under en viss period. Om du vill ha en mer kontinuerlig verksamhet ska du söka ett stadigvarande tillstånd. Det ställs då förhållandevis höga krav på menyn och kökets kapacitet.

Tillfälligt serveringstillstånd kan avse servering till allmänheten eller till slutet sällskap. Tillståndet avser ett begränsat antal tillfällen under ett kalenderår. Om du önskar servera alkohol högst 12 gånger under ett kalenderår ska du söka ett tillfälligt tillstånd. Då krävs att du serverar tillredd mat under hela serveringstiden.

För mer information om bestämmelser kring servering av alkoholdrycker, se alkohollag (2010:1622) Länk till annan webbplats. och riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun. Pdf, 173.2 kB.

Så mycket kostar det

När du ansöker om serveringstillstånd betalar du en prövningsavgift. Denna avgift tas ut oavsett om tillståndet beviljas eller inte. För stadigvarande serveringstillstånd tillkommer även en årlig tillsynsavgift. Kommunfullmäktige tar beslut om taxan.

Aktuella taxor i Bergs kommun
Aktuella taxor i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.

Så lång tid tar det

När din ansökan kommit in till oss kontrollerar vi att alla handlingar som behövs är med. Om inte så kontaktar vi dig. När ansökan är komplett skickar vi remisser till Polismyndigheten, Räddningstjänsten, Kronofogden och Skatteverket som får yttra sig om din ansökan.

  • Handläggningstiden för ett stadigvarande tillstånd ska i normalfallet inte behöva överstiga 6 veckor.
  • Handläggningstiden för ett tillfälligt tillstånd till allmänheten ska i normalfallet inte behöva överstiga 4 veckor.
  • Handläggningstiden för ett tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap ska i normalfallet inte behöva överstiga 10 dagar.

Brandskydd

För stadigvarande serveringstillstånd måste lokalerna uppfylla brandskyddskraven. Information om vilka krav som ställs och vilka handlingar som ska bifogas ansökan hittar du hos Räddningstjänsten Jämtland. Länk till annan webbplats.

Skicka in din ansökan

Du ansöker om serveringstillstånd via våra e-tjänster via nedanstående länkar. E-tjänsterna kräver att du har bank-id.

E-tjänst: Ansök om stadigvarande serveringstillstånd
E-tjänst: Ansök om tillfälligt serveringstillstånd

Detta händer sen

Du får en bekräftelse på att vi har mottagit i din ansökan. Antingen är ärendet komplett och handläggning kan påbörjas eller så blir du uppmanad att komplettera din ansökan.

När ansökan är komplett kommer kommunen att utreda den personliga och ekonomiska lämpligheten hos dig som sökande. För detta hämtas information från andra myndigheter, exempelvis Polismyndigheten, Skatteverket och Kronofogden.

När beslutet om serveringstillstånd är klart skickas det till dig, i första hand via e-post.

Kunskapsprov

För att kunna få ett serveringstillstånd ska du också ha genomfört och blivit godkänd på ett webbaserat kunskapsprov. Om du behöver genomföra kunskapsprovet kontaktar en alkoholinspektör dig.

Utbildningsmaterial inför kunskapsprovet Länk till annan webbplats.

Mer information om kunskapsprovet Länk till annan webbplats.

Du kan behöva andra tillstånd

Ett krav för servering av alkoholdrycker till allmänheten är att lokalen ska vara registrerad som livsmedelsanläggning. Information och e-tjänst hittar du på sidorna:
Registrera livsmedelsanläggning i Bergs kommun
Registrera livsmedelsanläggning i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.

Bygglov krävs för vissa åtgärder, till exempel om du ska bygga bytt, bygga till, göra ändringar, uppföra skyltar eller liknande.
Läs mer om bygglovsprocessen i Bergs kommun
Läs mer om bygglovsprocessen i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.

Vid vissa evenemang krävs tillstånd för offentlig tillställning. Läs mer om detta hos polisen. Länk till annan webbplats.

Tillsyn

När du fått ditt serveringstillstånd kommer kommunen årligen att utföra tillsyn hos dig. Tillsynen utförs av kommunens alkoholinspektörer. Tillsynen delas upp i yttre och inre tillsyn.

Vid yttre tillsyn gör kommunen ett besök på serveringsstället. Ibland görs detta tillsammans med polisen. Då kontrolleras bland annat ordning och nykterhet, ålderskontroll, meny och serveringsansvarig personal.

Vid inre tillsyn kontrolleras din personliga och ekonomiska skötsamhet.

Förändringar i verksamheten

Om din servering upphör eller om verksamheten byter ägare eller inriktning måste du anmäla det till kommunens miljö- och byggavdelning.

E-tjänst: Anmälan upphörande av servering
E-tjänst: Anmäla ändringar i ägarförhållanden avseende serveringstillstånd alkohol
E-tjänst: Anmäla serveringsansvariga
E-tjänst: Ansöka om ändringar i verksamheten avseende serveringstillstånd alkohol

Frågor och svar: servera alkohol

Vad innebär servering till allmänheten?

Ett serveringstillstånd till allmänheten ger tillståndshavaren rätt att servera alkoholdrycker till alla över 18 år och som i övrigt uppfyller kraven enligt alkohollagen. Exempel på serveringsställen med tillstånd till allmänheten är restauranger och nattklubbar eller evenemang i folkparker och bygdegårdar.

Vad innebär servering till slutet sällskap?

För att uppfylla alkohollagens krav för ett slutet sällskap måste samtliga deltagare ha en relation till varandra. Exempel på detta kan vara en familj, en släkt, en förening eller en arbetsplats. Deltagarna måste vara kända i förväg. Deltagarlista ska lämnas in i samband med ansökan. Inga ytterligare gäster får släppas in, utöver de som är föranmälda. Ingen officiell annonsering om evenemanget får ske.

När krävs tillstånd för alkoholservering till slutna sällskap?

Om du vill servera alkohol tillfälligt till ett slutet sällskap behöver du tillstånd om serveringen har ett vinstsyfte.

När är det tillåtet att servera alkohol utan tillstånd?

Du behöver inget tillstånd för servering vid enstaka tillfälle utan vinstsyfte, exempelvis vid bröllop eller födelsedagsfirande. Serveringen måste då äga rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.