Kommunfakta och statistik

Flagga med Bergs kommuns logotyp

Bergs kommun ligger nästan mitt i Sverige och har år 2022 en befolkningsmängd på 7 176 personer. Ytan är 5 753 km², och det bor ungefär 1,3 personer/km². Kommunen är i huvudsak en turism- och besöksnäringskommun.

Berg är också en samisk förvaltningskommun och den sydsamiska kulturen, rennäringen och det sydsamiska språket är en viktig del av kommunens identitet.

Centralorten Svenstavik ligger vid sydliga spetsen av Storsjön 65 km sydväst om Östersund. Kommunen har bra kommunikationer för transporter (buss & järnväg) samt för datakommunikation.

Här finns industri, service, handel, vård- och hälsocentral samt utbildning för stora och små med både Lärcentrum, grundskola och gymnasieskola.

I kommunen ligger kända orter som Klövsjö, Åsarna och Ljungdalen. I naturen hittar vi Storsjön och dess Storsjöodjur och Helagsfjället.

Kommunens politiska ledning finns i kommunkontoret (även kallat kommunhuset) i Svenstavik. Besöksadress och postadress finns i sidfoten på webbplatsen.

Karta över kommunen

Karta över Bergs kommun

Kommunens historia

Berg var en av fem socknar som från 1863 kom att utgöra var sin landskommun. År 1888 avskiljdes Åsarne Landskommun från Berg och 1895 Storsjö landskommun från Hede för att bilda egna kommuner.

Vid kommunreformen 1952 bildades Övre Ljungdalens landskommun genom sammanläggning av Storsjö, Klövsjö och Åsarne, och Myssjö gick upp i Ovikens landskommun. Hackås landskommun tillfördes Näs och Sunne, medan Berg och Rätan förblev oförändrade.

Nuvarande Bergs kommun bildades 1971 genom sammanläggning av de fem tidigare enheterna. Dock överfördes församlingarna Näs och Sunne till Östersunds kommun.