Etablera företag i Bergs kommun

Vi tror på småskalighet och stora visioner. Vi tror även på ett liv som ger utrymme för både livskvalitet och drömmar. I en liten kommun är det nämligen en förutsättning för utveckling och tillväxt. Här i Bergs kommun hittar du ett av Jämtlands starkast växande näringsliv där fler än 1300 företag driver Bergs näringsliv framåt. Välkommen till en kommun där tillväxt sker genom mod, drivkraft och engagemang!

I Bergs kommun finns en stark entreprenörsanda och lång tradition att driva företag. Berg är dessutom bland de tio mest företagsamma kommunerna i landet, här driver dubbelt så många personer företag jämfört med snittet för landet.

De gröna näringarna bär de flesta bergsbor med sig i själ och hjärta, och de har historiskt sett varit en viktig grundsten för både bygdernas och kommunens utveckling. På senare tid har jord- och skogsbruket fått sällskap av besöksnäringen, den privata tjänstesektorn och tillverkningsindustrin som de dominerande näringsgrenarna.

Gemensamt för de flesta av våra företag är att de drivs av småföretagare, vilket också är vår styrka. Det är nämligen genom småskaligheten och ett brett och diversifierat näringsliv står vi oss starka genom konjunktursvängningar och kortsiktiga trender.

Besöksnäringen driver på utvecklingen

Sedan några decennier har besöksnäringen tagit ledningen som den snabbast växande näringen i Berg och genom den sker flera investeringar runt om i kommunen. I Klövsjö, som är en del av Destination Vemdalen, sker flera stora satsningar, bland annat har en ny byggvaruhandel byggts och Klövsjöfjäll har byggt ut hotellet med 38 dubbelrum. Investeringen, som är på 90 miljoner, beräknas skapa 20 nya jobbtillfällen.

”Besöksnäringen är för oss en viktig välfärdsmaskin som skapar förutsättning till service som till exempel butiker, förskolor och liknande på platser som annars skulle ha svårt att upprätthålla detta”, säger Anders Englund, tillväxtchef i Bergs kommun.

Snabba fakta om besöksnäringen:

  • Antal kommersiella gästnätter under 2022 i Bergs kommun: 282 000 st
    Utöver det, ca 1,1 miljon gästnätter genom boende och uthyrning av privata fritidshus.
  • Skiddagar i destination Vemdalen under 2022 - 2023: 853 000 st
  • Skiddagar i Bydalen under 2018-2019: 150 000 st

Kompetens, arbetsmarknad och nätverkande

Med en central placering i Jämtland har Bergs kommun ett stort utbyte med regionens huvudstad Östersund. Utöver en bred arbetsmarknad finns där även tillgång till Mittuniversitetet och Inkubatorn på Peak Region Science Park. Inkubatorns uppdrag är att stärka regionens näringsliv och sysselsättning. Dessutom fungerar den som en stöttepelare inom innovation där idéer från vår region kan påverka Sverige och världen.

Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Peak Region Science Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen till Näringslivskontoret

Vi är en kommun med höga ambitioner och jobbar varje dag för att vara en framåt kommun som rekommenderas av alla. Här hittar du ett av Jämtlands starkast växande näringsliv och vi på Näringslivskontoret är en trygg samarbetspartner för dig som planerar att starta eller etablera ditt företag inom kommunen.

Har du frågor eller är allmänt nyfiken så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss på näringslivskontoret.

Vill du veta mer om det regionala etableringsarbetet i Jämtland Härjedalen? Då kan vi tipsa om Business Region Mid Sweden's hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du söker något mer än ett arbete

Med fjällen och den storslagna naturen runt knuten finns i Berg en unik möjlighet att ta tillvara livet som företagare på dina villkor. Frihet att välja vad du vill jobba med och vart.

bergsliv.se Länk till annan webbplats. hittar du inspirerande reportage om människor som bor i kommunen och fakta om våra tätorter. Om du är nyfiken på vilken bergsliv som passar dig så får du snabb vägledning via vårt quiz. Välkommen till gemenskapen!

Läs också vårt uppskattade magasin bergsliv.se som har getts ut en gång per år sedan 2016.