- Startsida
- Omsorg och stöd
- Missbruk, riskbruk och beroende
Missbruk, riskbruk och beroende
Har du eller någon i din närhet problem med alkohol, droger eller spel om pengar? Är du orolig för ditt eget drickande, bruk av droger eller spel? Till socialtjänsten och Familjens Hus kan du vända dig för råd, stöd eller behandling vid riskbruk, missbruk eller beroendeproblematik.
När någon till följd av missbruk utsätter sin hälsa för allvarlig fara eller befaras skada sig själv eller närstående kan vi ge råd, stöd och motivationssamtal. Den enskilde har också möjlighet att genom individ- och familjeomsorgen få vård i öppenvård eller på ett behandlingshem.
Våra stöd- och behandlingsinsatser
Vi erbjuder kvalificerade stöd- och behandlingsinsatser för dig som har problem med missbruk och beroende. Vissa av insatserna ges efter biståndsbeslut hos socialtjänsten.
Insatser som erbjuds hos Familjens Hus:
- Råd- och stödsamtal (erbjuds utan biståndsbeslut)
- Motiverande samtal (MI)
- Återfallsprevention (ÅP)
- Community Reinforcement Approach (CRA)
- Tolvstegsprogrammet
- RePulse
- Previct
Andra stöd- och behandlingsinsatser
Utöver stöd- och behandlingsinsatser inom kommunens öppenvård kan du hos socialtjänsten även ansöka om kontaktperson, familjehem för vuxna och behandlingshem. Det kan också vara aktuellt med medicinska insatser och socialtjänsten kan i så fall med ditt samtycke samverka med hälso- och sjukvården kring dig och dina behov.
Vad är riskbruk? Hjälp och självskattningsverktyg för att hjälpa dig bedöma
Det finns mycket information och olika webbaserade verktyg som kan hjälpa dig som funderar på om ditt eget eller någon annans beteende är okej. På Alkoholhjälpen Länk till annan webbplats. och Droghjälpens Länk till annan webbplats. webbplatser finns både information och test du kan göra för att skatta ditt eget bruk av alkohol eller droger.
Orosanmälan för vuxna
Om du vill anmäla oro för någon med missbruk eller beroendeproblematik kan du göra det via vår e-tjänst. Du kan även anmäla oro genom att kontakta socialtjänsten, se kontaktuppgifter på sidan Kontakta socialtjänsten.
Socialtjänsten har tystnadsplikt och du kan välja att göra en anonym orosanmälan.
För anhöriga och närstående
Som anhörig eller närstående till någon med missbruk- och beroendeproblematik kan du få anhörigstöd. Läs mer på sidan Stöd till anhöriga och närstående.