- Startsida
- Kommun och politik
- Kommunens program och mål
- Program för social hållbarhet
Program för social hållbarhet
I november 2023 aktualiserades kommunens program för social hållbarhet, som siktar mot år 2040 och innehåller nio målområden med tillhörande fokusområden.
Programmet har ett övergripande och strategiskt fokus för att fånga upp helheten av vad som leder till ett socialt hållbart samhälle: ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.
Social hållbarhet berör människors livsvillkor samt möjligheterna att förbättra dem. Förutom det individuella perspektivet handlar det om hur dessa livsvillkor fördelar sig mellan grupper av människor. Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt, socialt och politiskt inflytande i samhället.
Social hållbarhet är av avgörande betydelse för det demokratiska samhället och är helt nödvändig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ett socialt hållbart samhälle tål påfrestningar, är anpassningsbart och förändringsbenäget (resilient).
Programmet ska, utifrån ett hållbarhetsperspektiv, stärka humankapitalet och det sociala kapitalet i den geografiska kommunen till 2040 för att fortsatt skapa förutsättningar för en positiv utveckling.
Att stärka dessa kapitalstockar blir alltmer nödvändigt för att klara de demografiska utmaningarna, där fler behöver välfärdstjänster samtidigt som den arbetsföra befolkningen inte ökar i tillräcklig grad.
Eftersom social hållbarhet och folkhälsa är nära sammankopplade så riktas programmet, precis som de nationella folkhälsoarbetet, mot de bakomliggande samhälleliga förutsättningarna och de strukturella faktorerna som påverkar social hållbarhet och hälsa.
Ladda hem hela programmet för social hållbarhet Pdf, 10.1 MB.
-
Ett tryggt, jämlikt och jämställt samhälle
Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter och möjligheter. Jämställdhet handlar om rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser mellan kvinnor och män, vilket bidrar till alla dimensioner av hållbar utveckling. Att känna sig trygg i sin omvärld är en grundförutsättning för att kunna göra bra livsval och att delta i samhället.
-
Det tidiga livets villkor
Det är viktigt att skapa, stötta och stärka en god start i livet och jämlika uppväxtvillkor, så att alla barn får likvärdiga förutsättningar att utveckla kognitiva, emotionella, sociala och fysiska förmågor. Det ger en mer stabil grund att stå på och i förlängningen bättre hälsa.
-
Kunskaper, kompetenser och utbildning
Alla medborgare behöver ges möjlighet att utveckla sina kompe- tenser och kunskaper samt tillgodogöra sig en god utbildning. Skolan når alla barn och unga och har därmed en grundläggande roll i arbetet för en god och jämlik hälsa. Förvärvade kunskaper och kompetenser ökar möjligheten att påverka den egna situationen.
-
Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
Människor som arbetar har i regel bättre hälsa, därför är det centralt att skapa förutsättningar för alla att ha ett arbete, särskilt för grupper som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Ett gott arbetsliv förutsätter en arbetsmiljö som är både fysiskt och psykosocialt hållbar, vilket stärker personlig utveckling, hälsa och välbefinnande.
-
Inkomster och försörjningsmöjligheter
För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att stärka människors egna möjligheter till sysselsättning och därmed möjligheter att agera och generera ekonomiska resurser, men också att stödja människor när deras egna ekonomiska resurser inte räcker till.
-
Boende och närmiljö
Tillgång till en god och ekonomiskt överkomlig bostad ger möjligheter till återhämtning, vila och rekreation samt förutsättningar för social gemenskap. En sund, trygg och trivsam boendemiljö är ett grundläggande mänskligt behov som stärker viljan och lusten att vistas utomhus i närområdet.
-
Levnadsvanor
Hälsosamma levnadsvanor främjar en god hälsa och det är viktigt att stärka människors handlingsutrymme och möjligheter till hälsosamma levnadsvanor. För att bidra till en god och jämlik hälsa behöver insatser inom området levnadsvanor vara både främjande och förebyggande.
-
Kontroll, inflytande och delaktighet
För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att främja alla individers möjligheter till kontroll över sitt eget liv, tillit till andra, inflytande och delaktighet i samhället och i det dagliga livet.
-
Ett jämlikt och hälsofrämjande omsorgsarbete
Vårdinsatser ska vara förebyggande och hälsofrämjande och behandling ska utgå från medborgares behov och möjligheter. Ett arbete för en jämlik vård och en hälsofrämjande omsorg kännetecknas av ett systematiskt jämlikhetsfokus.