- Startsida
- Kommun och politik
- Kommunens program och mål
- Program för ekologisk hållbarhet
Program för ekologisk hållbarhet
I juni 2023 aktualiserades kommunens miljöprogram, som siktar mot år 2040 och innehåller åtta målområden med tillhörande fokusområden.
Miljöprogrammet ska, utifrån ett hållbarhetsperspektiv, stärka det ekologiska kapitalet i den geografiska kommunen till år 2040 för att fortsatt skapa förutsättningar för en positiv utveckling.
Programmet riktas, i enlighet med det nationella miljöarbetet, mot den samhällsomställning som krävs för att vi ska kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta till kommande generationer. Hela samhället behöver öka takten i miljöarbetet om vi ska nå målen, eftersom utvecklingen i många avseenden går åt fel håll och dagens levnadsvanor sätter press på naturtillgångarna.
Miljöprogrammet utgår, i likhet med kommunens hållbarhetsarbete, från att den ekologiska hållbarhetsdimensionen är det fundament på vilket de sociala och ekonomiska dimensionerna vilar. En god livsmiljö, tillgång till naturresurser samt fungerande ekosystem och biologisk mångfald är grundläggande förutsättningar för att nå hållbarhet inom övriga dimensioner.
Som en del av Saepmie och som samisk förvaltningskommun ska kommunen ta särskild hänsyn till och inspireras av det samiska perspektivet. Samiska värderingar och samisk traditionell kunskap ska tillvaratas och ses som en tillgång för att uppnå flera miljömål.
Även om utmaningarna i hållbarhetsarbetet till stor del är globala så är det ofta i kommunen som lagar och mål omsätts i praktisk handling. Kommunen har därför en central roll i arbetet för hållbar utveckling. Genom sitt demokratiuppdrag är kommunen viktig för att skapa engagemang och åstadkomma förändring, och genom det lokala ansvaret för vård, omsorg, skola, samhällsplanering och miljö- och hälsotillsyn är kommunen viktig för det konkreta genomförandet.
Kommunen ska arbeta med miljömålen:
• genom sin myndighetsutövning
• genom att möjliggöra för andra att agera hållbart
• genom sin roll som verksamhetsutövare
• som kunskapsspridare och föredöme.
Ladda hem hela programmet för ekologisk hållbarhet Pdf, 18.9 MB.
-
En frisk livsmiljö
Den fysiska livsmiljön vi lever och verkar i har stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Målområdet handlar om att förstärka de miljöhälsofaktorer som påverkar människor positivt och att minska påverkan från de faktorer som har en negativ påverkan. Genom att skapa hälsosamma livsmiljöer ges människor förutsättningar för att få en god livskvalitet.
-
Biologisk mångfald
Att lyckas behålla en biologisk mångfald är avgörande för att ekosystem ska fungera och göra nytta genom att rena vatten och luft, lagra kol och pollinera våra grödor. Utan många olika arter med skilda funktioner är risken stor att nyttjandet av naturresurser, klimatförändringar och annan påverkan skadar ekosystemens förmåga att leverera dessa tjänster. Även folkhälsan främjas då många natur- och kulturmiljöer är viktiga områden för rekreation och friluftsliv.
-
Hållbara och funktionella ekosystem
Funktionella ekosystem är livsmiljöer för djur och växter där de naturligt förekommande arterna finns i livskraftiga populationer och kan sprida sig inom tillräckligt stora arealer för att kunna finnas kvar över tid. Dessa ekosystem är motståndskraftiga mot yttre förändringar tack vare sin mångformighet både vad gäller naturmiljöer, arter och genetisk mångfald inom arter.
-
Minskad klimatpåverkan
Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens medeltemperatur stiger. Temperaturökningen orsakar förändringar i klimatet med successivt allvarligare och mer svåröverblickbara konsekvenser för ekosystem och biologisk mångfald runt om i världen, liksom för människors samhällen och försörjningsmöjligheter.
-
Rent vatten
Vatten cirkulerar i ett ständigt kretslopp. Grundvattnet är viktigt som dricksvatten för oss människor och påverkar också miljön för växter och djur i ytvattnet. Det är därför viktigt att behålla vattenmiljöernas naturliga produktionsförmåga och intensifiera arbetet med skydd av sjöar och vattendrag för både natur- och kulturmiljövärdena, men också för dricksvattenförsörjningen.
-
Hållbar resursanvändning
Den linjära ekonomi som präglat samhället sedan industrialiseringen tog fart har lett till ett allt för stort uttag av naturresurser, och allt för stor andel avfall som sprider sig och hamnar på fel ställen i samhället och i naturen där det förstör viktiga ekosystem. Vi behöver övergå till en mycket mer cirkulär ekonomi där vi nyttjar, återanvänder och återvinner allt som vi tillverkat så länge det går.
-
Effektiv energiförsörjning
Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag. Förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.
-
Hållbar samhällsplanering
Kommunen ansvarar för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön, och har därmed förutsättningar att utifrån ett helhetsperspektiv ta hänsyn till miljömässiga men även sociala och ekonomiska aspekter för samhällsutvecklingen. En strategisk och hållbar samhällsplanering ger bra förutsättningar att skapa en god livsmiljö för människor och natur i kommunen.