Kulturlandskapets biologiska mångfald är beroende av att markerna brukas på rätt sätt.
Jordbruksnäringen har länge varit viktig i Berg. Kommunen behöver medverka till goda förutsättningar för ett aktivt och varierat jordbruk som utvecklas. Detta gynnar både landskapsbilden, biologisk mångfald, lokalt producerad mat samt minskar sårbarheten vid kriser.
För att åstadkomma detta bör Bergs kommun begränsa exploateringen av jordbruksmark och se över möjligheterna att tillsammans med Länsstyrelsen inrätta reservat som omfattar odlingslandskapet.
Bergs kommun behöver även arbeta för att gamla odlingsmarker och kulturlandskap inte växer igen.
Rennäringen bidrar på ett unikt sätt till den biologiska mångfalden i kommunen och behöver skyddas. Renskötseln skapar speciella naturtyper i fjällen som erbjuder livsmiljöer för många arter och genom bete av ett annars igenväxande äldre kulturlandskap i lägre terräng.
I perioder då renarna är speciellt känsliga ska kommunen i samverkan med samebyarna och andra myndigheter informera och säkra att renarna inte ofredas.
Kommunen ska verka för att naturområden med biologisk mångfald som är viktiga för rennäringen bevaras och skyddas mot störning och slitage.
Samebyarna ska involveras tidigt i frågor kring markanvändning inom eller nära renskötselområden.
För att säkerställa betesbruk bör kommunen utöka inköpen från lokala matproducenter till kommunverksamheternas måltider.
En del av kulturlandskapets biologiska mångfald finns även längs artrika vägkanter, vilka bör skyddas i samverkan med andra myndigheter.