Bergs kommun behöver ha tillgång till en aktuell vattenförsörjningsplan som kontinuerligt ses över och revideras vid behov. Planen ska utgå från användningen av yt- och grundvattentillgångar samt ange potentiella tillgångar för framtida användning.
Planen bör även beakta den enskilda vattenförsörjningen och sårbarhetskartor, som visar vilka områden som är mest känsliga för föroreningar.
Samtliga kommunala vattentäkter bör ha vattenskyddsområden som är relevant avgränsade och som har aktuella skyddsföreskrifter. Andra grundvattentillgångar som kan komma att användas för dricksvatten eller annat i framtiden, bör också skyddas.
Bergs kommun behöver god kunskap om grundvattnets kvalitet genom provtagning och övervakning. Detta görs genom den egna provtagningen och kompletteras med att uppmuntra och stödja privata brunnsägare att kontrollera sin vattenkvalitet.
Kommunen behöver samverka med Länsstyrelsen för att säkerställa en god kunskap om grundvattennivåerna och informera om eventuell vattenbrist inom den enskilda vattenförsörjningen.
Kunskapen om hur yt- och grundvatten samspelar för ekosystem i våtmarker och vattendrag behöver stärkas för att relevanta beslut ska kunna tas inom exempelvis utbyggnadsområden – inte minst med tanke på klimatförändring och klimatanpassning.
Naturgrus kan rena ytvatten genom konstgjord infiltration och har stor betydelse för kvaliteten på grundvattnet. Därför bör uttag av naturgrus minimeras och ersättas med återanvänt material.
I kommunens krisberedskapsplan ska hot och beredskapsåtgärder för vattenförsörjningen inkluderas.