- Startsida
- Barn, ungdom och utbildning
- Gymnasium
- Inträde i JGY
Inträde i JGY
Fullmäktige fattade nyligen beslut om att Bergs kommun ska söka inträde i kommunalförbundet Jämtlands gymnasieförbund (JGY). Här kan du få svar på vanliga frågor kopplat till det. Sidan uppdateras löpande.
Vad är en huvudman?
Varje kommun har ett ansvar att erbjuda gymnasieutbildning till de ungdomar som är folkbokförda i kommunen. Utbildningen kan anordnas i egen regi eller genom samverkan med andra kommuner eller utbildningsanordnare. Anordnare – det vill säga huvudmän för utbildningen – kan vara kommuner, regioner, kommunalförbund, gymnasieförbund eller enskilda huvudmän. Huvudmannen ansvarar för skolan, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska hela tiden arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.
Vad innebär beslutet om inträde i JGY?
Med ett inträde kommer kommunalförbundet JGY att bli huvudman för all utbildningsverksamhet på gymnasienivå och vuxenutbildning för kommunens invånare, i stället för att kommunen ensamt är det. Kommunen kommer att ingå som delägare i kommunförbundet med samma inflytande som övriga kommuner har.
Vilka berörs?
Främst berörs alla våra gymnasieelever och elever på kommunala vuxenutbildningen (ungdomar och vuxna) samt all vår personal på gymnasiet och vuxenutbildningen.
De elever från Berg som läser på annan ort kommer sannolikt inte att märka någon skillnad. Elever som läser i Berg idag kommer exempelvis att märka av en övergång från Google-miljö till Office 365 med Outlook och Teams som den största förändringen. Vidare ändras skolplattformen till förbundets Qiuculum där all elevadministration, betyg, omdömen med mera sker.
Personalen kommer sannolikt att märka av inträdet mer. Vissa rutiner och liknande kan komma att ändras, skolplattformen byts förbundets Qiuculum och personalsystem byts från Wisma till Heroma. På ekonomisidan har båda parter Wisma. Utöver det kan det bli förändringar kring några mindre system för schemaläggning med mera. Vi kommer att jobba med detta under tiden fram tills verksamheten är på plats i förbundet.
Kommunens administration och politiska ledning kommer att få ett delområde mindre att detaljplanera och budgetera för, då inträdet i stället innebär en årlig avgift till kommunförbundet samt delägarskap i JGY.
Blir det andra organisatoriska förändringar?
En verksamhetsövergång av det här slaget är ett långsiktigt åtagande och JGY har meddelat att deras utgångspunkt är att skolan drivs på ett organisatoriskt bra sätt i dagsläget och att det inte finns några planerade förändringar lokalt. Skulle det i framtiden bli aktuellt så ska förändringar processas med rektor och personal lokalt.
Gymnasieförbundets ingång är vidare att all lokal samverkan med kommunen och andra parter ska fortsätta som idag och att förbundet som ett led i det kommer att skriva avtal med Bergs kommun om alla lokaler, fastighetsskötsel, skolmåltider, bibliotek, posthantering, lokalvård med mera i form av hyror och köp av tjänster.
Elevhälsan är en särskild knäckfråga, eftersom nuvarande lagstiftning inte tillåter tjänsteköp av elevhälsa mellan kommuner. Här finns en möjlig lösning i form av att förbundet anställer befintlig elevhälsopersonal på viss procent vid sidan av anställningen i kommunen.
Tidsramar och hållpunkter
JGY hade möte för sitt ägarsamråd den 11 oktober. Då träffades nuvarande ägare, varpå ett rekommendationsbeslut togs av direktionen. Frågan ska sedan beslutas av fullmäktige i de kommuner som idag ingår. Därefter blir det klart om vi blir del i kommunförbundet. Som det ser ut nu kommer vi i så fall att ingå från 1 augusti 2025, om det är praktiskt genomförbart.
Verksamhetsplanering fram till övergång
Det finns flera frågor som vi kommer att behöva hantera med en viss osäkerhetsfaktor under vintern och våren, exempelvis schemaläggning för hösten 2025. Vi har även praktiska frågor att lösa under samma tid kopplat till exempelvis inventarier och annat material. Dessa frågor kommer precis som nu att hanteras av rektor på Fjällgymnasiet.
Varför görs det?
- Ett starkare huvudmannaskap med en robust organisation och ett tydligt utbildningsfokus som skapar kontinuitet i verksamheten och en minskad sårbarhet. Bättre förutsättningar för stabilitet över tid oberoende av person.
- Stordriftsfördelar/standardisering som på sikt kan bidra till en effektivare verksamhet.
- Bättre förutsättningar för kompetensutveckling och att rekrytera och behålla kompetens.
- Cirka 60–65 % av grundskoleeleverna från Bergs kommun väljer idag en JGY-skola. Ett medlemskap i förbundet innebär ökad insyn och ett direkt politiskt inflytande över hela verksamheten inom JGY, till exempel planering och dimensionering av programutbudet.
- Sökmönstren för Bergs grundskolelever kommer sannolikt inte förändras vid ett medlemskap i förbundet. Inom förbundet gäller att elever går introduktionsprogrammet i hemkommunen.
- De nya bestämmelserna i Skollagen om kommunal samverkan vad gäller planering och dimensionering av utbildning uppfylls.