Ansök om insatser eller stöd vid funktionsnedsättning

Du som behöver särskild hjälp på grund av en funktionsnedsättning erbjuds olika former av stöd från samhället. Insatserna in ramen för LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, bygger på frivillighet och måste sökas.

Ansöka om insatser eller stöd

Vem kan ansöka om stöd?

Om du har svårt att tillgodose dina behov på egen hand kan du ansöka om stöd enligt lag. Det finns två lagar som styr stödet:

  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
  • Socialtjänstlagen (SoL)

Syftet med stödet är att hjälpa dig leva ett självständigt liv. Socialtjänstens handläggare kan ge mer information och stöd i processen. Du behöver inte själv ha kunskap om lagarna för att ansöka.

Vad är LSS?

LSS är en rättighetslag som ska ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att delta i samhället på lika villkor. Lagen omfattar tio olika insatser, och rätten till insatserna beror på att du tillhör någon av de tre målgrupperna (personkretsarna):

  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller liknande tillstånd.
  2. Personer med bestående hjärnskador som orsakats i vuxen ålder.
  3. Personer med varaktiga, stora funktionshinder som ger betydande svårigheter i vardagen och som inte beror på normalt åldrande.

Personkretstillhörighet bedöms utifrån fullständiga utredningar och intyg som beskriver diagnoser och deras påverkan på individen. Bedömningen görs av handläggare och styrks vanligtvis av specialister, exempelvis personal från habiliteringen eller psykiatrin, som har behörighet att utfärda sådana intyg.

Vilka insatser kan du ansöka om?

1. Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är till för personer som tillhör personkrets 1 och 2 enligt LSS. Den riktar sig till personer i yrkesverksam ålder som saknar arbete eller inte studerar. Målet är att erbjuda meningsfull sysselsättning, stimulans, utveckling och gemenskap. Varje deltagare har en individuell plan.

Exempel på verksamheter i Bergs kommun:

  • Mediacenter
  • Ridhuset
  • Kommuncafé
  • Nytt & Nött
  • Dollarstoregruppen
  • Utegrupp som samarbetar med Servicegruppen.

2. Bostad med särskild service

En bostad med särskild service kan utformas på tre sätt:

  • Särskild anpassad bostad utan fast bemanning
  • Servicebostad med visst fast basstöd dygnet runt
  • Gruppbostad med fast bemanning dygnet runt

3. Korttidstillsyn för skolungdomar över 12 år

Korttidstillsyn ("förlängt fritids") erbjuds i anslutning till skoldagen och under lov. Elever i Östersund kan få tillsyn på fritids i kommunen.

4. Korttidsvistelse

Korttidsvistelse ger miljöombyte och rekreation för personer med funktionsnedsättning och avlastning för anhöriga. Insatsen kan ges i korttidshem, hos en familj eller på sommarläger. Målet är att erbjuda meningsfulla aktiviteter och träna på att bli mer självständig.

5. Avlösarservice i hemmet

Avlösarservice innebär att en person tar hand om omvårdnaden i hemmet för att avlasta anhöriga. Det kan vara regelbundet eller vid akuta behov. Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan använda insatsen för att få tid för andra aktiviteter eller syskon.

6. Kontaktperson

En kontaktperson är någon som stöttar dig och gör aktiviteter tillsammans med dig. Vad ni gör bestäms utifrån dina intressen och önskemål, exempelvis att promenera eller fika. Målet är att minska isolering och ge dig stöd i din vardag.

Ersättning för kontaktperson:
Kontaktpersonen får ersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) riktlinjer. Arvodet beror på hur ofta ni träffas och vilka aktiviteter ni gör. Utlägg för aktiviteter ersätts också.

Läs mer om uppdraget som kontaktperson.

7. Ledsagarservice

Ledsagarservice hjälper dig att delta i sociala aktiviteter och fritidsverksamhet. Du kan få hjälp att besöka vänner, delta i kulturaktiviteter eller vara med i en förening. Personer som tillhör någon av LSS tre personkretsar men inte har personlig assistans kan ansöka om ledsagarservice.

Kostnadsfri insats:
Ledsagarservice är gratis, men du betalar själv för eventuella omkostnader som inträdesbiljetter eller resor.

Arbeta som ledsagare:
Som ledsagare får du timlön och ersättning för aktiviteter.

8. Personlig assistans

Personlig assistans ger dig stöd för att klara vardagen och behålla din självständighet. Den kan beviljas för dig som:

  • Har stora svårigheter med grundläggande behov som personlig hygien, klädsel, måltider, kommunikation eller annan kvalificerad hjälp.
  • Tillhör någon av LSS personkretsar och är under 65 år vid ansökningstillfället.

Välj din assistanssamordnare:
Du kan välja om assistansen ska utföras av kommunen, ett privat företag, ett kooperativ eller om du själv vill vara arbetsgivare. Assistansersättningen regleras i socialförsäkringsbalken.

Assistansersättning

Assistansersättningen regleras i Socialförsäkringsbalken Länk till annan webbplats.. För att har rätt till ekonomiskt stöd från försäkringskassan enligt 51 kap, socialförsäkringsbalken, måste grundläggande behov överstiga 20 timmar.

9. Rådgivning och personligt stöd

LSS ger rätt till stöd från experter med särskild kunskap om funktionsnedsättningar, exempelvis:

  • Kurator
  • Psykolog
  • Arbetsterapeut
  • Sjukgymnast

Detta stöd kompletterar habilitering, rehabilitering och socialtjänst.

Ansök om insatser eller stöd

Du ansöker om insatser eller stöd genom att kontakta kommunens LSS-handläggare.

  • Om du har god man eller förvaltare kan de ansöka åt dig. Om din gode man eller förvaltare har ansökt om och fått beviljat insatser kan du när som helst avsäga dig insatserna.
  • Om du är under 18 år ansöker din vårdnadshavare.
E-tjänst: Begäran om insatser enligt LSS

Handläggning, beslut och överklagan

När ansökan är komplett och innehåller intyg som styrker personkretstillhörighet, påbörjas utredningsprocessen. Handläggaren genomför utredningen och fattar därefter ett beslut om den ansökta insatsen. Du får ta del av beslutsunderlaget och ges möjlighet att påpeka eventuella fel eller missförstånd. Efter detta fattar handläggaren ett slutgiltigt beslut.

Om du anser att beslutet är felaktigt, har du rätt att överklaga det skriftligt. Överklagandet måste ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag du tog del av beslutet, annars kan det inte prövas.