Hållbar utveckling

Pappa går över parkering och håller hand med två barn

Vi har valt att arbeta utifrån den så kallade munkmodellen. Den visar på vikten av att organisera samhällssystemen på ett sätt som upprätthåller en godtagbar social grund utan att överskrida de ekologiska ramarna.

Munkmodellen

Munkmodellen menar att det inte går att förstå hur välmående en ekonomi är om den inte sätts i relation till hur goda liv människor lever och i vilken mån de gör det inom ramen för planetens ekologiska gränser. Munkmodellen går ut på att inte förbruka mer än vad planeten klarar av, men samtidigt skapa socialt hållbara och trygga samhällen.

Munkens inre cirkel illustrerar den sociala grund som garanterar alla människor tillräckliga basala resurser och en god livskvalitet, vilket programmet för social hållbarhet handlar om. Munkens yttre cirkel representerar de ekologiska gränserna, vilket definieras i program för ekologisk hållbarhet. En ekonomiskt hållbar tillväxt behövs för att skapa de finansiella resurser som krävs för att skapa livskvalitet för medborgarna, vilket program för ekonomisk hållbarhet hanterar.

Ett hållbart Berg

De globala målen grupperas in i tre dimensioner för hållbar utveckling: den ekologiska, den ekono- miska och den sociala. Vi har valt en modell där ekologisk hållbarhet ses som en förutsättning för såväl social som ekonomisk hållbart.

Dimensionerna har tre olika syften:

  • Miljön är villkoret! Planetens resurser sätter ramarna och är ett icke förhandlingsbart villkor för övrig utveckling.
  • Ekonomisk tillväxt är en motor för att uppnå en ekologiskt och socialt hållbar samhällsutveckling utan att begränsa vår möjlighet till innovation och välstånd.
  • Målet är ett samhälle med god livskvalitet utan osakligt ojämlika livsförutsättningar, i vilket vi uppnår god hälsa, utbildning och ökad jämlikhet. Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete ställer samtidigt krav på en effektfull organisation.

Till skillnad från andra hållbarhetsmodeller framställer den inte sociala, ekologiska och ekonomis- ka aspekter som likvärdiga, utan understryker att social och ekologisk hållbarhet alltid måste vara överordnade mål. Ekonomin är inte ett mål i sig, utan ska ses som ett verktyg för att nå målet; väl- mående samhällen innanför planetens gränser

Agenda 2030 i styrning och ledning

Syftet med Agenda 2030 är att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling; den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” - Brundtland, 1987

Sveriges kommuner bär ett stort ansvar för att göra de globala målen relevanta utifrån lokala behov och förutsättningar.

Kommunens arbete med programmet för ekonomisk hållbarhet syftar till att stärka arbetet mot fyra av de globala målen.

Bergs kommun har inkluderat hållbarhetsdimensionerna i ordinarie planerings- och uppföljnings- arbete för att kunna göra ett effektfullt och ändamålsenligt arbete. De globala målen har sorterats in under respektive dimension utifrån kommunens behov och förutsättningar. Programmen för håll- barhet beskriver Bergs kommuns riktning och förhållningssätt till ett lokalt genomförande av agenda 2030.

Globala mål som berörs i programmet:

Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Målet innebär att verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt samt full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. Genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entreprenörskap samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.

Många av delmålen säkerställs genom svensk lagstiftning. Bergs kommun lägger särskild vikt på:
8.3 Främja politik för arbetstillfällen och ökad företagsamhet
8.6 Främja ungas anställning, utbildning och praktik
8.9 Främja gynnsam och hållbar turism

Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Målet innebär att man ska bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation. En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljömässiga utmaningar.

Många delmål är direkt beroende av nationella beslut och prioriteringar. Bergs kommun fokuserar på:
9.1 Skapa hållbara, motståndskraftiga och inkluderande
infrastrukturer
9.4 Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet
9.C Tillgång till informations- och kommunikationsteknik för alla

Mål 11: Hållbara städer och samhällen

Målet innebär att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra,
motståndskraftiga och hållbara.

Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och planering av bland annat bostäder, infrastruktur, offentliga platser samt transporter. Inkluderande och innovativ planering behövs för säkra och hållbara tätorter i framtiden. Även om mål 11 fokuserar på de växande städerna, så kan Bergs kommun koppla målen till våra tätorter genom:

11.1 Säkra bostäder till överkomlig kostnad
11.2 Tillgängliggöra hållbara transportsystem för alla
11.4 Skydda världens kultur- och naturarv
11.7 Skapa säkra och inkluderande grönområden åt alla

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Målet syftar till att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

Inom ramen för programmet för ekonomisk hållbarhet prioriterar Bergs kommun:
12.6 Uppmuntra företag att tillämpa hållbara metoder och
hållbarhetsredovisning
12.7 Främja metoder för hållbar upphandling
12B Utveckla och implementera verktyg för övervakning av hållbar turism