- Startsida
- Kommun och politik
- Kommunens program och mål
- Program för ekonomisk hållbarhet
- Livskvalitet och BRP+
Livskvalitet och BRP+

Den ekonomiska tillväxten är ett viktigt medel för samhällets utveckling. BNP och det regionala uttrycket BRP har därför tagit en naturlig plats som huvudindikator för att kunna följa nationers och regioners utveckling. En återkommande diskussion har dock förts kring BNP-måttets begränsningar att fånga samhällsutvecklingen i stort, och den livskvalitet som BNP i grund och botten är tänkt att bidra till. BNP mäter inte heller resursutnyttjande och om produktionen är hållbar i ett längre perspektiv.
Utgångspunkten för BRP+ är livskvalitet som det övergripande målet för utvecklingspolitiken. Det handlar om livskvalitet skapat på ett sådant sätt att det inte äventyrar framtida generationers möjlig- heter till livskvalitet. Genom att belysa hur vi idag påverkar våra tillgångar i både positiv och negativ riktning pekar vi på möjligheterna för att kunna ha livskvalitet i framtiden.
Livskvalitet
Begreppet livskvalitet har många dimensioner och påverkas både av livsvillkoren och den egna upplevelsen. I BRP+ mäts livskvalitet utifrån samhällsvärden, materiella förutsättningar och indivi- duella faktorer med hållbart tillgängliga fakta som grund. Sammanlagt finns tolv teman indelade i flera aspekter.
Hållbarhet över tid
Hållbarhet över tid innebär att de resurser och tillgångar vi har idag inte ska användas på ett sådant sätt att framtida generationers livskvalitet äventyras. Därför mäter BRP+ hur vi påverkar våra resurser eller kapitaltillgångar inom fyra teman; naturkapital, ekonomiskt och fysiskt kapital, humankapital samt socialt kapital.
Programmet för ekonomisk hållbarhet syftar till att stärka det ekonomiska och fysiska kapitalet i Bergs kommun över tid.
Ekonomiskt och fysiskt kapital
Programmet för ekonomisk hållbarhets huvudsakliga syfte är att stärka det ekonomiska och fysiska kapitalet i Bergs kommun över tid. God hushållning med ekonomiskt och fysiskt kapital är en förutsättning för framtida livskvalitet.
Till fysiskt kapital hör det som har producerats av människor och har en längre livslängd, som byggnader, vägar, elnät, vattenförsörjning och avloppsnät. Dessa behöver underhållas och tas om hand för att kunna fungera i framtiden. Det fysiska kapitalet möjliggör i sin tur produktion av ekonomiskt kapital. Fysiskt kapital möjliggör arbete, inkomst, utbildning och andra delar av livskvalitet.
Ekonomiskt kapital skulle inte vara möjligt utan tillgång till andra typer av kapital. Naturkapital, humankapital och socialt kapital kan användas för att skapa nytt ekonomiskt kapital.
Ekonomiskt kapital i framtiden utgörs av de tillgångar som sparas eller investeras i dag. Att spara och investera idag stärker det ekonomiska kapitalet och skapar möjligheter för framtida livskvalitet. Genom olika slags finansiella investeringar möjliggörs ekonomiskt utrymme senare under livet eller för nästa generation.
Det ekonomiska kapitalet slits ner dels genom normal användning, dels genom medvetet förstörande av fysiskt kapital, inklusive olika typer av skadegörelse.
Livskvalitet – ekonomiska aspekter
Tillgänglighet till tjänster - kopplat till platsens möjligheter. Tillgång till välfärdstjänster och digital infrastruktur ger trygghet och högre livskvalitet. Dessa tjänster kan även ge livskvalitet genom sociala kontakter, fritidsaktiviteter och arbete.
Inkomst och förmögenhet - hushållens disponibla inkomst samt förmögenhet speglar de materiella förutsättningarna för livskvalitet. Låg inkomst ger begränsade möjligheter för aktiviteter, ett smalare utbud av bostäder och sämre lånemöjligheter. Högre inkomst ger bättre hälsa, högre livskvalitet och längre förväntad livslängd.
Arbete och löner - tillgång till arbete är betydelsefullt för människors livskvalitet. Det ger inkomster men också möjligheter till personlig utveckling och sociala relationer. Arbetssituationen är även viktig för livskvaliteten med faktorer som inflytande, kontroll, rättvisa löner och riskminimering som betydelsefulla.
Bostad - basen för de materiella förutsättningarna för livskvalitet och människors grundläggande behov av skydd från väder, vind och olika faror. Bostaden ger trygghet och en fast punkt. Trivsel med sin bostad och dess omgivningar har en positiv effekt på livskvaliteten. Bostaden behöver även ha en rimlig yta eftersom trångboddhet påverkar livskvaliteten negativt. Valfrihet är viktigt, vilket begränsas av höga priser och ett minskat utbud.