Programmets uppbyggnad

Personal på fritids pratar med tre barn

Det övergripande syftet med Bergs kommuns program för ekonomisk hållbarhet är att lämna över ett samhälle som bidrar till ökad jämlikhet och god livskvalitet till nästa generation. Utveckling och tillväxt ska inte ske på bekostnad av miljömässiga villkor.

Befolkningsutveckling

Bergs kommunen verkar för en positiv befolkningsutveckling. Det gör vi genom att ha hög standard på kommunal service och en väl fungerande infrastruktur. Exempel på detta är ökad varierad näringslivsstruktur med olika typer av branscher och företag, markanvändning, arbetstillfällen, bostäder och ett stärkt och utvecklat serviceutbud, med fokus på tätorterna.

En hållbar ekonomi i balans

Bergs kommuns politiska ledarskap fattar modiga beslut genom att göra ekonomiska prioriteringar och investeringar utifrån Agenda 2030 och en lokal förankring. Det politiska ledarskapet ställer tydliga krav till tjänsteorganisationen och dess ledarskap när nödvändiga riktningsändringar behöver göras.

Näringsliv och företagande

Bergs kommun agerar förebyggande, aktivt och engagerat i kontakten med företag och organisationer kopplat till näringslivet. Vi ser ständigt över det lokala företagandets villkor och förbättrar dessa i dialog med näringslivet. Vi arbetar för en effektfull kommunal service och samordnar våra insatser för att skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat.

På så sätt bekräftar vi vår syn på näringslivet som motorn när det gäller tillväxt. Ett näringsliv som erbjuder människor arbetstillfällen och en välfungerande arbetsmarknad har en avgörande betydelse för att skapa en attraktiv och hållbar kommun där skatteintäkter och kostnader för försörjningsstöd är i balans.

Kompetensförsörjning och möjligheten till ett livslångt lärande

Bergs kommun har ett starkt kunskapsfokus för att hjälpa elever och studenter att bli studieförberedda eller anställningsbara efter slutförd skolgång. Kommunen verkar för att kommunala verksamheter och näringslivet har tillgång till medarbetare med rätt kompetens på lång och på kort sikt. Det görs genom en tät dialog med utbildningsordnare och näringslivet så att den vuxenutbildning och eftergymnasial utbildning som erbjuds ger medborgare möjlighet till utveckling och ett livslångt lärande.

Det gör att vi kan hjälpa till med att tillhandahålla utbildning som skapar platser i ingångsyrken och som är relevant för kompetensuppgradering och kompetensväxling.

Infrastruktur

Bergs kommun bevakar medborgarnas intressen genom att föra en kontinuerlig dialog med natio- nella och regionala myndigheter. Syftet är att lyfta fram, tydliggöra och påverka beslut så att dessa leder till en förbättrad infrastruktur som underlättar för medborgarna. Kommunen arbetar aktivt med regionala och nationella organ för att säkerställa gott underhåll av vägnätet. Kommunen verkar för utökad persontrafik på Inlandsbanan. Kommunen är aktiv i arbetet med att uppfylla önskemålet om god mobiltäckning och att fortsätta bygga ut fast bredband i hela kommunen.

Därigenom leder vårt atrbete till en infrastruktur som stöttar medborgarnas behov och näringslivets utveckling. Vi underlättar arbetspendling till och från samt inom Region Jämtland Härjedalen. Vi ger medborgare och näringsliv ökade möjligheter att bo, verka och utvecklas i kommunen.

Mark

Bergs kommun har en medveten, strategisk och hållbar samhällsplanering. Kommunen utgår från ett helhetsperspektiv som tar hänsyn till ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter. Den lång- siktiga utvecklingen av den fysiska miljön och hur vi använder mark och vatten hanteras i program- met för ekologisk hållbarhet.

På så sätt ger vi bra förutsättningar för att skapa en god livsmiljö för människor och natur i kommunen.

Lokaler

Bergs kommun värnar föreningsägda idrottsanläggningar och samlingslokaler. Kommunen underlättar för social gemenskap inom varje bostadsområde.

När vi främjar tillgången till öppna mötesplatser och samlingsplatser ökar vi möjligheterna till kon- takt med grannar samt ger utrymme för att utöva kultur. Dessa platser kan bidra till trygghet, och tillit och därmed ge ökade förutsättningar för god och jämlik hälsa.

Varierat bostadsutbud

Bergs kommun tar ansvar för att skapa förutsättningar för att alla kommuninvånare ska kunna ha ett bra boende. Kommunen säkerställer att det finns ett varierat bostadsutbud så att även unga och andra redan utsatta grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar får möjlighet att känna den trygghet en egen bostad i goda omgivningar kan ge.

På så sätt arbetar vi för att öka möjligheten för alla medborgare att hitta en bostad som man trivs med och som uppfyller de egna behoven. Vi ger våra medborgare förutsättningar för en god hälsa då en fast punkt har en positiv effekt på folkhälsan.

Modellen om platsers attraktion

Programmet utgår delvis från en modell av Thomas Niedomysl om platsers attraktion i ett migrationsperspektiv*. Det innebär att ett antal behov måste uppfyllas för att man ska kunna bo på en plats.

Behoven omfattar boende, trygghet och försörjning. I programmet omfattas dessa delar av områdena infrastruktur och bostäder, näringsliv och företagande samt kompetens och arbetsmarknad.

I mitten av modellen finns krav. Det omfattar en stor del av det kommunala uppdraget, som till exempel vård och omsorg samt skola och barnomsorg, De finns beskrivna i Program för social hållbarhet.

Modellen belyser även att när behov och krav är uppfyllda frågar man efter preferenser. Preferen- ser handlar om kultur- och fritidsutbud, delaktighet samt områdets attraktivitet. I program för social hållbarhet tas några delar av detta upp.

Eftersom varje geografisk ort har specifika förutsättningar som är starkt förknippat med arv, miljö, kultur och struktur innehåller varje område ett antal fokus som tagits fram genom medborgardialog. Medborgardialogen ger en tydlig lokal förankring samtidigt som programmet bygger på våra egna styrkor och förutsättningar.