- Startsida
- Omsorg och stöd
- Stöd till vuxna, barn och ungdomar
- Är du orolig för någon i din närhet?
Är du orolig för någon i din närhet?
Att anmäla oro är ett sätt att göra socialtjänsten uppmärksam. Ring gärna och prata med oss om din oro, och ring alltid om du upplever att oron är akut och personen behöver hjälp direkt.
Orosanmälan barn och unga
Om du misstänker eller får veta att ett barn eller ungdom under 18 år far illa anmäler du det till socialtjänsten. Du behöver inte veta säkert om något är fel. Det räcker att du har en misstanke eller känner en oro. Genom att anmäla din oro till socialtjänsten kan du hjälpa oss att möta problem så tidigt som möjligt.
Att anmäla oro är ett sätt att ta ansvar för barnet och göra socialtjänsten uppmärksam på situationen. Genom att anmäla din oro kan du hjälpa oss att möta problem så tidigt som möjligt. Ring gärna och prata med oss om din oro, och ring alltid om du upplever att oron är akut och barnet behöver hjälp direkt. Är du osäker på allvaret i situationen kan du ringa och rådfråga oss. Som privatperson har du rätt att vara anonym, men det underlättar i en eventuell utredning om du säger vem du är.
Anmälningsskyldighet
Anmälningsskyldighet är en lagstadgad skyldighet för vissa personer och yrkesgrupper att rapportera eller anmäla när de misstänker eller får kännedom om att någon far illa eller utsätts för missförhållanden. Syftet är att snabbt kunna identifiera och ingripa när en individ – ofta ett barn eller en annan utsatt person – kan behöva skydd eller stöd från samhället.
Om du arbetar i verksamheter där du möter barn och ungdomar, till exempel inom skolan, hälso- och sjukvården och inom socialtjänst, har du enligt lag anmälningsskyldighet.
Som kommunanställd med anmälningsskyldighet kan du göra en orosanmälan i vår e-tjänst för intern orosanmälan.
Orosanmälan vuxen
Om du misstänker eller får veta att en vuxen far illa kan du anmäla detta till socialtjänsten. Du behöver inte veta säkert om något är fel; det räcker att du känner oro eller har en misstanke. Genom att anmäla kan du hjälpa oss att ingripa tidigt.
Att anmäla oro är ett sätt att ta ansvar och göra socialtjänsten uppmärksam på situationen. Du kan alltid ringa och prata med oss om din oro, och om situationen känns akut, kontakta oss direkt så vi kan hjälpa till omgående. Är du osäker på hur allvarligt det är kan du också rådgöra med oss. Som privatperson har du rätt att vara anonym, men det underlättar utredningen om du uppger vem du är.
Anonym anmälan
Som privatperson har du rätt att göra en anonym anmälan. Det gör du genom att kontakta mottagningen under telefontiden, måndag-fredag klockan 08.00-12.00 telefon 0687-161 00. Observera att du måste ringa från dolt nummer: knappa in #31# 068716100 för att lämna en anonym anmälan. Tänk på att inte uppge ditt namn eller några kontaktuppgifter. Du kan inte lämna en anonym anmälan via mejl eller våra e-tjänster.