- Startsida
- Omsorg och stöd
- Stöd till vuxna, barn och ungdomar
- Stöd till barn och unga
Stöd till barn och unga
Du som är barn eller ungdom kan få hjälp och stöd i olika situationer. För många är det viktigt och hjälpsamt att få prata enskilt med en vuxen.
RePulse
Repulse är en metod där du kan få hjälp att förändra ditt beteende och styra dina impulser. Bristande impulskontroll kan visa sig på flera olika sätt. Om du har för lite impulskontroll kan du vara utagerande genom att till exempel bli våldsam. Om du har för mycket impulskontroll kan du istället bli inåtvänd och känna dig nedstämd och ledsen.
Repulse består av tio träffar och varje träff är ungefär en timme. Vi arbetar tillsammans som två forskare och undersöker vad som orsakar eller väcker olika känslor och hur vi fungerar i svåra situationer. Vi går också igenom hur man slappnar av och ger sig tid att fatta kloka beslut, hur andra påverkas av ens beteende och hur man säger sina åsikter på ett bra sätt.
I Repulse arbetar vi även med de grundläggande sociala färdigheter som krävs för att på ett bra sätt kunna samspela och kommunicera med andra. På så sätt kan du lättare skapa goda relationer och förebygga onödiga konflikter.
Råd och Stöd
Du har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som stöttar dig. Ibland händer det saker i livet som gör att det känns tungt och svårt. Då kan det vara bra att prata med någon.
Exempel på vad vi på Familjens Hus kan hjälpa till med är problem i skolan, problem hemma, alkohol och droger eller kanske känner du att du inte mår bra psykiskt.
Du kan få upp till tio rådgivande samtal utan att det registreras hos socialtjänsten, efter det kan du ansöka om en insats för fortsatt stöd. Vi har tystnadsplikt och anmälningsplikt.
Trappansamtal
Trappan finns till för barn och unga som upplevt att någon i familjen har blivit slagen och hotad, som vet att någon har blivit slagen, fast man själv inte varit där, eller som har hört eller sett bråk i sin närhet.
När du kommer till oss får du träffa en vuxen och prata om dina upplevelser av våld och bråk. Du väljer själv vad du vill berätta. De som jobbar här berättar inte för andra vad du har pratat om. Under de första träffarna lär vi känna varandra. Sedan fortsätter vi att prata om hur det blir för dig när det är bråk. Det otäcka känns ofta mindre otäckt när man får prata med någon vuxen om det.
Samtalen kan exempelvis handla om att:
- Få prata om det som har hänt
- Få hjälp att förstå att våldet inte är ens eget fel
- Få hjälp att uttrycka sina känslor och tankar kring våldet
- Få kunskap om vanliga reaktioner i samband med våld
- Få veta vart man vänder sig om man hamnar i en svår situation igen