- Startsida
- Omsorg och stöd
- Stöd till vuxna, barn och ungdomar
- KIBB - (Kognitiv integrerad behandling vid risk för barnmisshandel)
KIBB - Kognitiv integrerad behandling vid risk för barnmisshandel
KIBB är en unik behandlingsmodell för familjer där det finns risk för, eller har förekommit våld, och där föräldrar och barn bedöms kunna fortsätta ha kontakt.
KIBB riktar sig till familjer med barn 3-17 år där barnet ska fortsätta träffa den våldsutövande föräldern. Syftet med programmet är att hjälpa föräldrar att sluta använda våld och istället lära sig positiva föräldrastrategier samt att ge barnet möjlighet att bearbeta sina upplevelser av våld. Målet är att samspelet mellan barn och föräldrar ska bli bättre och att barnets anknytning ska förbättras efter programmets avslut.
KIBB bedrivs i öppenvården med en träff i veckan om 1-1,5 timmar. Barn och föräldrar samtalar enskilt med var sin behandlare under delar av behandlingen. Varje träff avslutas med att familjen är samlad. Den gemensamma tiden förlängs successivt allt eftersom behandlingen fortskrider och barnet känner sig tryggare med sin förälder.
Behandlingen följer en strukturerad behandlingsmanual med särskilda teman varje vecka, exempelvis effekter av våld, föräldrastrategier för att hantera ilska och aktivt lyssnande. KIBB innehåller fyra faser, våldet och föräldrarnas strategier är i fokus under hela behandlingen.