- Startsida
- Omsorg och stöd
- Äldre
- Hemtjänst och stöd hemma
- Trygghetslarm
Trygghetslarm
Ett trygghetslarm gör det möjligt att snabbt kunna påkalla hjälp vid akuta situationer, till exempel om du har ramlat. Med ett trygghetslarm når du personal dygnet runt och kan vara säker på att hjälp finns till hands när det behövs.
Hur fungerar ett trygghetslarm?
Larmet består av en trygghetstelefon som kopplas till ett strömuttag. Till larmet hör också en larmknapp som bärs runt handleden eller runt halsen. Ha alltid larmknappen på dig, du vet inte i förväg när du kan behöva hjälp. Larmknappen är vattentät och du kan använda den även när du duschar, badar och diskar.
När du trycker på larmknappen kontaktas trygghetscentralen och ringer upp dig via trygghetstelefonen. Om trygghetscentralen inte får kontakt med dig skickas hemtjänstpersonal ut till din bostad.
Ett batteri i trygghetstelefonen gör att larmet fungerar även om det blir strömavbrott.
Larmknappen kan bäras runt handleden eller runt halsen med medföljande halsband.
Trygghetscentralen ringer upp dig på trygghetstelefonen när du har larmat.
Tänk på att larmknappen behöver kontakt med trygghetstelefonen för att fungera. Om du behöver trygghetslarm för längre promenader kan du prata med hemtjänstpersonalen om att få ett GPS-larm.
Hur ansöker jag?
Du kan ansöka om ett trygghetslarm genom vår e-tjänst. På sidan finns även en blankett för dig som inte vill eller kan ansöka via e-tjänsten.
Du kan även ansöka:
- Muntligt vid kontakt med kommunens biståndshandläggare
- Skriftligt via mejl till bistand@berg.se
Vad kostar ett trygghetslarm?
Du betalar en fast avgift per månad - oavsett hur många gånger du larmar. Avgiften omfattas av den så kallade "maxtaxan" inom äldreomsorgen. Aktuella taxor hittar du här.
Lämna en nyckel till din bostad eller installera nyckelfritt lås
När du får trygghetslarmet beviljat får du välja om du vill ha ett nyckelfritt lås installerat eller inte. Ett nyckelfritt lås gör att hemtjänstpersonalen kan låsa upp din dörr digitalt och utan en fysisk nyckel.
Oavsett om du väljer att installera ett nyckelfritt lås eller inte behöver du lämna en extranyckel till hemtjänstpersonalen så att de kan komma in i din bostad när du har larmat. Du får ett kvitto på att du lämnar ifrån dig nyckeln. Nyckeln förvaras i låst nyckelskåp i hemtjänstlokalen.