- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, ändra och riva
- Ovårdat och olovligt
- Olovlig åtgärd (svartbygge)
Olovlig åtgärd (svartbygge)
Med olovlig åtgärd menas att en byggåtgärd har utförts utan de tillstånd som krävs för åtgärden enligt plan- och bygglagen. Det kan exempelvis vara byggnation utan bygglov eller tartbesked, det som i folkmun ibland kallas för ”svartbygge”.
Vad är en olovlig åtgärd?
Med olovlig åtgärd menas att något, som kräver något typ av tillstånd enligt plan- och bygglagen, har utförts utan tillstånd. Olovlig åtgärd innebär ofta att någon av följande överträdelser gjorts:
• Anmälningspliktig åtgärd har påbörjats utan startbesked
• Anmälningspliktig åtgärd har tagits i bruk utan slutbesked
• Lovpliktig åtgärd har påbörjats utan startbesked
• Lovpliktig åtgärd har tagits i bruk utan slutbesked
Olovlig åtgärd kan även vara en uppförd friggebod som inte uppfyller alla kriterier, exempelvis placering, och därmed är lovpliktig.
Hur går tillsynen till?
Alla tillsynsärenden är olika med olika förutsättningar och därför kan också processen se olika ut. Det finns dock några faser som samtliga har gemensamt:
1. Start av ärendet
2. Utredning
3. Beslut
4. Uppföljning
Det sker även en cirkulär process mellan steg 2 och 4, då uppföljning ibland leder till ytterligare utredning och bedömning samt beslut innan ärendet anses ha nått sitt slut.
Start av ärende
Ett tillsynsärende påbörjas normalt genom att:
- information har lämnats in till byggnadsnämnden med önskan om tillsyn, eller
- byggnadsnämnden har fått kännedom om en eventuell överträdelse.
Efter att ärendet har registrerats skickar vi ut information om ärendet där det ges en första möjlighet att lämna yttrande i frågan.
Viktigt att tänka på
Bara för att ett ärende har öppnats innebär inte nödvändigtvis att det faktiskt har skett en överträdelse. Byggnadsnämnden måste enligt lag utreda saken vid minsta misstanke om överträdelse.
Utredning
Under utredningsskedet samlas information in för att bygga det underlag som behövs inför beslut. Utredningen är en viktig del av ärendet som tar olika lång tid beroende på ärendets art och natur.
Hur görs utredningen
Beroende på vilken typ av information som är relevant kan utredningen se olika ut från fall till fall. Insamling av information görs bland annat genom tillsynsbesök, kontakt med olika parter samt genomgång av äldre ärenden i systemet.
Inför tillsynsbesök
Om vi anser att det är nödvändigt med ett besök på plats skickar vi normalt ut information om det i förväg. I vissa fall, där ”överraskningsmomentet” är av värde görs besök utan meddelande i förväg. Det är sällan det sker, men kan bli aktuellt vid exempelvis vid olovligt boende.
Tillsynsbesök
Vid besök på plats kollar vi på de områden/objekt som är relevant i frågan samt gör genomförlig dokumentation med fotografier. Efter besöket skickas protokollet till de som berörs av det.
Beslut
När det finns tillräckligt med information sammanställs utredning och bedömning i ärendet görs. Bedömning kan mynna ut i något av följande:
- Det kan inte påvisas att det skett en överträdelse av plan- och bygglagen
- Det finns inte tillräckligt med information för att kunna ta beslut i frågan
- Det kan påvisas att det har skett en överträdelse av plan- och bygglagen
Inte olovlig åtgärd
Om det efter utredning inte finns bevis på att det som gjorts är en olovlig åtgärd fattas normalt ett beslut om avslut utan ingripande.
Otillräckligt med information
Ibland går det inte att samla tillräckligt med information under utredningen för att byggnadsnämnden ska kunna göra bedömning i frågan. Det kan exempelvis vara pga. att inkommen information om önskad tillsyn är för otydlig. I dessa fall utmynnar ärendet normalt med ett beslut med avvisning, det vill säga ärendet avslutas utan bedömning i fråga.
Bevis på olovlig åtgärd
Om utredningen visar på att det som utförts saknar de tillstånd som krävs enligt plan- och bygglagen ges normalt först möjlighet att rätta till. Görs inte rättelse på eget initiativ kan byggnadsnämnden bli tvungen att ingripa enligt 11 kapitlet, Plan- och bygglagen.
Konsekvens vid överträdelse
Om rättelse inte görs på eget initativ kan konsekvensen exempelvis bli:
- byggsanktionsavgift för överträdelsen
- föreläggande om rättelse (rättelseföreläggande)
- föreläggande om att söka lov* i efterhand (lovföreläggande)
Information om byggsanktionsavgift och förelägganden finns i vår ordlista samt på Boverkets.se.
Byggsanktionsavgifter på Boverkets hemsida Länk till annan webbplats.
Förelägganden på Boverkets hemsida Länk till annan webbplats.
* bygglov, marklov, rivningslov
Uppföljning
Om utredning resulterat i bedömningen att en överträdelse har skett kommer kontinuerlig uppföljning ske till den tidpunkt då överträdelse inte längre kan påvisas. Uppföljning kan i sin tur leda till ytterligare beslut, exempelvis då byggnadsnämndens beslut inte följs.
Anmäla olovlig åtgärd till byggnadsnämnden
om du vill meddela byggnadsnämnden om en olovlig byggnation/åtgärd kan du kontakta miljö- och byggavdelningen.